View Single Post
Eski 06-06-2012, 02:17   #276
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Ama patlama sonucu oluşmuş perlit, bir daha niye patlasın ki ?

Belki ısınınca biraz daha patlar büyür fakat her parçalanmanın tozuda firesi de olur. zaten ilk ham hali ilkel şartlarda 10 misli hacmi kazanamaz bile. Jips halinden 20 misli hacimlere çok teknolojik fırınlarda ancak çıkabilir. Biz bunu o fabrikalardan daha ilkel şartlarda yapabileceğimize göre o hacimlere jips bulsak bile ulaşmayız. Kaldı ki perliti patlatmaya çalışacağız. benim şahsi kanaatim 2 misli hacmi bile bulamayız. Yani sıkıntısına değmeyecek bir çalışma olur.

Bence perliti ısıtsak erir yumuşar, şekli bozulur ponza taşı gibi hava kabarcıklı delikli formu bozulur ve patlamaz. Camı oksijen kaynağıyla ısıttığımızda ne olursa o tip bir durumla karşılaşırız gibime geliyor.

Ama denemek lazım. Bizim laboratuarda kül fırını yok. Olsaydı derhal yarın denerdim. Perlitin patlayıp patlamayacağını oksijen kaynağıyla test edebilirsiniz. En azından bazıları patlar gibi hareketler yapıyorsa, o zaman denemeye girişmek lazım fırında. ben formunun bozulacağı ama patlamayacağını düşünüyorum.

Hocam zaten bende ticari açıdan yaklaşmadım. Hatta maliyetinide düşünmedim. Bu iş olsa bile muhtemelen daha ucuza gelmez sanki. Perlitin kendi çok ucuz. Yapılacak çalışmada hacmi 10 misli artarsa ucuzlar ama en düşük olan maliyet kalemini daha da düşürmenin toplam kazanca etkisi pek az olur. Hani bir de hacim o kadar artmaz hatta eldeki perlitte bozulur diye düşünüyorum ya.

Ben bu işe ancak hobisel açıdan, merak açısından bakabiliyorum.

Fırın enerji gideri var birde. Mesela 10 litrelik bir kül fırınına ancak bir kaç litre (1,5-2 litre) perlit doldurabiliriz. Fırının istim alması içinde bu bir kaç litre perlit için yaklaşık 5 liralık elektrik yakarız. 1000 derecelere başka türlü ulaşamayız.

50 litre perlit 20 lira desek, 2 litre perlit 2,5 lira eder. Sizin teori tutsa ve 2 litre 20 litre olsa 2,5 lira perlit 5 lira elektrik maliyeti ile 20 litre perlit bize 7,5 liraya mal olmuş olur.

Bu durumda eskiden litresi 1,25 lira olan perlit artık bize 0,375 kuruşa gelecek demektir.

Fırına bir seferde 1 litre perlit koysak, 1,25 perlit 5 lira elektrik ile 10 litre perlit 6,25 liraya mal olur litresi 0,625 kuruşa gelir.

Eğer 10 litreye çıkıyorsa kardayız ama hobicinin perlit tüketimi ne kadar olur ?

Maliyet düşürmek için sanki iyi bir yol değilmiş gibi görünüyor.

Üstelik bir de 10 misli büyümeyecekse kara da geçemeyiz.

Ama denemek lazım. İcatlar hep böyle çıkar. Perlitte iktisattan yola çıkılır, belki başka bir yola girilir.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön