View Single Post
Eski 02-06-2012, 15:17   #274
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Doğal olarak topraktan çıkarılan volkanik kökenli jips kayaçlarının öğütülüp 1000 derecelik fırınlarda ısıtılması ile mısır patlağı gibi patlayıp granülleşen yeni oluşuma perlit denir. yüksek sıcaklıkla silis içeren materyal sıvı yapışkan bir hal almak üzereyken bünyesinde bulunan bağıl su molekülleri bağımsız suya döner ve hacimce basınç oluşturur. Bu iş çok ani, bir anda olduğu için yarı sıvı taş patlar ama tamamen dağılmaz. Kısmen dağılır. Patladığı anda bir miktar ısı kaybettiğinden daha küçük ve suyundan arınmış ısıyla yapısı değişmiş yeni bir tanecik meyndana gelmiş olur. Tanecikler patlarken eski hacimlerinin 15-20 kat fazlasına ulaşır. İçi hava boşluklarıyla dolu camsı kırılgan tanecikler oluşur.

Jips kayaçlarının olduğu bir maden arazisi bulacaksınız.

Blok blok çıkardığınız kayacı öğütüp kıracak küçülteceksiniz.

1000 derecenin üzerinde ısıtabildiğiniz büyük fırınlara sokacaksınız.

O da size mısır gibi patlayacak daha küçük sevimli beyaz taneciklere dönüşecek.

Adı da perlit olacak.

Bu işi dişçi teknisyenlerinin kullandığı porselen fırınlarında, seramikçilerin kullandığı sertleştirme pişirme fırınlarında ve laboratuarlarda kullanılan kül fırınlarında gözleyebilirsiniz. Isıtma hızı, tane büyüklüğü , bağıl nem oranı ortaya çıkacak olan yeni ürünü belirleyicidir. Üretemezsiniz. Sadece nasıl olduğunu gözlemek için denersiniz. Çıkan tanecikleri elemek temizlemek tasnif etmek ve daha başka işlemlerden de geçirmek gerekir kullanıma sunmak için.

Üretim için çok daha fazla ekipmana ve büyüklüğe ihtiyaç var. Perlit amatör topraksız tarımcının evde üreteceği bir ürün değil.

Ama merak edip düşünmek iyi bir şey tabi ki.


Düzenleyen akinselcuk : 02-06-2012 saat 16:04
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön