Konu: Prefabrik ev
View Single Post
Eski 01-06-2012, 18:28   #70
Tolga Özmeral
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Merhaba,
Usulen 3 iş günü sonra alınması gereken elektrik projesi vaktinde alınamadı.
Sebebi; Elektrik projesi altında olması gereken 3 ayrı yetkilinin imzalarından biri, kişiye ulaşılamadığı için atılamadı.

Nihayet çarşamba günü hazır olması gereken tüm projeler bu aksaklık sonucu ancak bu gün (cuma) öğle saatlerine doğru hazır olabildi.
Projeler ve istenen diğer evraklar belediye ye sunuldu.
Görevli memur ruhsat için gerekli verilerin bilgisayara girişini yaparken, yatırılacak harçları bir kağıda yazdı ve öğle arasından sonra bilgisayar çıktısının hazır olacağını söyledi.
Ben de vakit kaybetmemek adına araya öğle tatili girmeden harçları yatırmayı başardım.
Harçlar;
-Bina inşaat harcı: 16 TL.
-Proje tasdik harcı: 2 TL.
-Zemin açma izni harcı: 3 TL.
-Temel apartman harcı: 112 TL.
-Fenni mesul vize harcı: 15 TL.
Toplam: 148 TL.

Öğleden sonra belediye ye gittiğimde, bilgisayar programındaki bir yazılım hatası sonucu, normalde konteyner için istenmemesi gereken müteahhit onayı sekmesi çıkıyormuş. Bu veri girilmeden program bir adım ileri işleme geçmiyor, hata veriyor.

Müteahhit onayının biraz masraflı olacağını söylediler.
Memur arkadaş, belki firmanın göndereceği bir takım belgelerdeki veriler ile bu işi kotarabileceğimizi söyledi. (Resmi gazete ticari faliyet sicili, vergi levhası, sigorta kaydı vs..) Bunun üzerine konteyner firması müşteri temsilcisi ile belediye çalışanı arkadaşı görüştürdüm.

Firma yetkilisi arkadaş da bu işe hayret etmekle birlikte istenen belgeleri yollayacağını belirtti. Görevlerinin içinde bunun olmadığı, ayrıca personelin çoğunun cuma namazında olması sebebiyle istenen belgeleri yollamanın biraz zaman alacağı hususuna da değinmeden geçmedi.

Aslında belediye çalışanları da, firma yetkilisi arkadaş da gayet iyi niyetliler ve ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ama sistem topallıyor gibi.

Saat 16:30'da mesaj ve telefon trafiği bitti, yazıcıdan çıktı almayı başardık.
Ben işin bittiğini ve çıkan yazının ruhsat olduğunu zannediyorum.. Değilmiş.
Şimdi tekrar bu yazıyı, projeleri imzalayan aynı şahıslara tek tek imzalatmam gerekiyormuş. Ruhsat ondan sonra.

Bu sefer elektrik ve mimari projeleri, yetkilileri yerinde yakalayarak imzalatmayı başardım. Ama sıhhi tesisat projesini imzalatamadım. Bu kişi Ankara'ya gitmiş ve yarın dönecekmiş. İş pazartesiye kaldı...

*** *** ***

Prosedürler, sistemdeki aksaklıklar psikolojik direnci sınıyor adeta.
İşini kanun, nizam çerçevesinde halletmeye çalışan kişilere bu reva görülmemeli.
Hemen dibimdeki direkten çok kolay elektrik almayı, konteyneri arsamın dilediğim yerine gönlümce hesapsız kitapsız konduruvermeyi ben de çok iyi bilirim. Ki bu yolu tercih eden bir çok insan var. Aksayan sistem, tercih edilen bu yolu cazip kılmaktaki en büyük etkenlerden biri bana göre.

Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön