View Single Post
Eski 29-05-2012, 14:34   #34
Ekrem Uslu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-11-2011
Şehir: adana
Mesajlar: 228
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yalandünya59 Mesajı Göster
Sevgili adanatarımhane,

Evet aslında salatalık konusunda haklısınız, hemde yerden göğe kadar, bizde salatalıktan güzel paralar kazanıyorduk, hemde açıkta toprakta ancak ozamanlar bukadar ürettimmi yoktu bilmiyorum para ediyordu, bizde yerli dediğimiz ürün çıktığında aynen sizin dediğiniz gibi salatalık 25 krş'lara kadar düşerki oda para etmez.

Ancak nicea'ya katılıyorum, Bursa bizimle hemen hemen aynı koordinatlarda (Tekirdağ ile) yani güneşlenmemiz Akdeniz ve Ege gibi değildir.
Dolayısıyla bizim burada ısıtma olmadan Kasım ayında seraya salatalık dikerseniz, bence kocaman bir hüsranla karşılaşırsınız. Aslında ısıtmalıda olsa Fotosentez için gerekli güneş kıt olacak ve mahsul alma gene uzayacaktır.

Sevgili adanatarımhane size katıldığım nokta şurası eskiden 1 kök salatalıktan maksimum 10 kg ürün alınırdı ve süper denirdi, ancak günümüzde F1 tohumlar ile minimum 30 kg maksimum 40-45 kg'lar konuşuluyor, para etmesede tonajla çarptığınızda ciddi yekün tutuyor. Gelin mini bir senaryo üretelim ;
8m x 40m= 320 m2 klasik 1 seraya 1000 kök salatalık ekelim;

1000 kök x 30 kg= 30.000 kg= 30 Ton ürün demektir

30.000 kg x 0,25 krş= 7500 tl'dir ki bu yaptığım hesap toptan hesabıdır, kendiniz satacaksanız bu rakakı 2 ile çarpınız (50 krş).


Sevgili nicea, sayın adanatarımhane sanırım yukarıda bahsettiğim konuyu anlatmaya çalışmış, saygılarımı sunar. bol kırmızı tosunlar dilerim....
Sayın yalandünya.
Ana fikir olarak haklısınız fakat birim alandan alınacak ürün ve yetiştirme koşulları konusunda size katılamayacağım.

Sn nicea'nın serasında havalandırma problemi var.Yani kısacası proje hatası var.Basit bir kaç düzenlemeyle giderilebilir ve fiyatların maximum seviyede olduğu dönemde üretim yapılabilir.

Bir kök salatalıktan aldığınız ürüne hayran kaldım fakat o rakamlar çok zor hatta imkansız gibi.Keşke alınabilse, paranın altında kalır kurtaran yokmu derdik.

Bu seneki üretimden iki görsel paylaşayım.Ne demek istediğimi anlatabilirim umarım.
Dikim tarihi 15 kasım.Çeşit ismi Termessos f1 (yarı multi partinakabrit bir çeşit.)
Hasat başlangıcı 5 ocak.
Hasat sonu 23 mayıs.
1 dekardaki bitki sayısı 2500 adet.
1 dekardan alınan ürün 15 tonda kaldı( 20 tona çıkabilirdik fakat fiyatlar düştü ve karlı olmaktan çıktı.Erken sonlandırdık.)
Hasat sonuna kadar ortalama toptan satış fiyatımız 1 tl.

Masrafımız,gübresi,fidesi,işçiliği vs.her şey dahil 2 dekar için 10000 TL.

Yani kısacası 2 dekardan ortalama 6 ayda elde edilen net kar 20000 TL.









Ekrem Uslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön