View Single Post
Eski 23-05-2012, 18:51   #2
memet
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Bir yaprağın alınması, koltuk altındaki sürgünün uzamasını sağlar. Yaprak alınmadığında sürgün uzamaz.

çv66.jpg

Olası yeni sürgün uzamaları (yeni yapraklar gösterilmeden)

Yaprakları almaya daima bir dalın iç kısmından başlayın ama yaprakların çoğunu her bir sürgünün uç kısmında bırakın; böylece, uçtan sürgünlerin uzaması (yaprakları alınmayan noktalarda) engellenirken yaprakları alınan gerideki yaprak koltuklarından yeni sürgünlerin çıkması ve uzaması teşvik edilmiş olur. Bu işlem, Kayın ağacında geriden patlama sağlamanın ve içte kalan zayıf sürgünler ile dalları güçlendirmenin en başlıca yoludur.
Kısmi yapraksızlaştırma, Kayın ağacını ikinci bir gelişme için uyaracaktır; sonuç olarak çıkan yeni sürgünler de makalenin başlarında açıklandığı gibi gerekirse çimdiklenebilir.
Sağlıklı ağaçlarda, daha fazla yeni gelişme/sürgün verme sağlamak için Mayıs ve Haziran ayları boyunca daha fazla kısmi yapraksızlaştırma yapılabilir. Ancak, ağacı da etkin bir şekilde beslemeniz ve Temmuz ayından sonra dinlenmeye bırakmanız önerilir.


Kış Budaması

Kışın veya İlkbaharın hemen başlarında, bir önceki yıl (geriden) çıkan sürgünlerden faydalanmak amacıyla Kayın ağacında geriye doğru budama yapılabilir.

çv77.jpg

Bu resimde, bir önceki sene çimdikleme ve kısmi yapraksızlaştırma teknikleri uygulanarak elde edilen yeni bir dal gösterilmektedir. (Daha net anlaşılabilmesi için, bu resimlerde dallar üzerindeki ölü yapraklar alınmıştır).

çv88.jpg

Bu yeni büyüme, ağaçta faaliyetin olmadığı Kış mevsiminde, dalda doğal bir hareket ve koniklik sağlamak amacıyla budanabilir. Bu işlem ayrıca, sonraki yıllarda güçlü sürgünlerin ve yaprak kümesinin gövdeye yaklaştırılması amacıyla da yapılabilir.

çv99.jpg

Bu dönemde budama, gerektiği kadar sert yapılabilir. Dalda çok güçlü bir konik yapı (giderek sivrilen bir yapı) ve hareket hissi sağlamak için ve ayrıca oluşacak yaprak kümesinin gövdeye yaklaştırılması amacıyla dalın toplam uzunluğunu kısaltmak için dallar çok sert bir şekilde budanabilir.
Dalın ölmemesi için hayati önem taşıyan son sürgün bırakıldığı sürece, bonsai resimde gösterildiği gibi sert bir budamaya iyi yanıt verecektir.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön