View Single Post
Eski 20-04-2007, 11:20   #18
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
EM ve Bitki Koruma Çalışmaları

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Sayın Doğasever. Öncelikle gösterdiğiniz özen için çok teşekkür ederim.

EM nin bitki korumada kullanılıp kullanılmadığından emin olmadan bu başlıkta tavsiye edilmesini istemedim. Bir de ürünün mikrobiyal gübre olarak organik tarım girdisi kabul edildiği ayan beyan ortada olduğu halde, sizin konuyu bitki koruma ile işlemeniz, tavsiyelerde bulunmanız da dikkatimi çekmişti.
Haklısınız Mine Hanım,

Benim yazılarımı okudunuz. Aslında ben yazılarımda EM'yi bitki koruma maddesi olarak öne çıkarmadım. O EM'nin yan etkisi diyelim. Hayvancılık, çevre ve mikrobiyal gübre olarak daha çok bahsettim. Koruma maddesi olarak bir tartışma yaşandığı için ben de koruma maddesi olmadığını ama bugün kimyasal ilaçların dahi iyi gelmediği birçok hastalığa iyi geldiğini ve bunun nedenlerinin tek tek mikroorganizmaların hastalıklara karşı etkilerinde aranması gerektiğini bu bilgilerın de ansiklopedik bilgiler olduğunu açıklamıştım.

Bu sitede bu bölümde bu konuyu açan da ben değilim. Belki Kümes14, konuların ilgili yerde açılması hakkında bu kadar duyarlı davranılan bir sitede bu konuyu bu başlık altında açmamalıydı. Evet, bitki koruma maddesi olarak belgesi olmadığını ben zaten siz bu belgeyi yayınlamadan önce dürüstçe size bildirmiştim ve bunu herkes öğrenmişti.

Bizim EM bitki koruma maddesidir diye bir iddiamız hiçbir zaman olmadı çünkü EM o belgede de işaretlenmiş olduğu gibi toprağı "iyileştirmektedir!" Siz de kırmızı çerçeve içine de alarak yayınladınız ve böylece herkes bilgisini pekiştirmiş oldu! Teşekkür ederiz!

Önemli olan EM'nin yaptığı işler! Size gönderdiğim makalelerdeki başlıkları İngilizce'den Türkçe'ye çevirerek aşağıda yayınlıyorum. Diğer arkadaşlardan isteyenlere gönderebilirim. Bana e-mail adresinizi göndermeniz yeterli.

Eğer site yöneticisi bu makaleleri nereye yükleyeceğimi belirtirse, oraya yükleyebilirim. Sitede yeni olduğum için bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Bu çalışmalar EM ile bitki koruma konusunda dünyada yapılmış ve yapılmakta olan çalışmalardan yalnızca küçük bir bölümüdür. Internette, herhangi bir arama motoruna "Effective Microorganisms" yazar ve ararsanız bu konuda çok daha başka çalışmalara da ulaşabilirsiniz.

Ayrıca daha önce İzmir'de son derece başarısız bir bayimiz vardı. Sanırım kompost konusunda o kişi ile temas ettiniz. Bunun için üzgünüm. Şu anda Bolem ile kompost konusunda güzel çalışmalar yapıyoruz. Yardımcı oluruz.

Makaleler:
1-Potential use of EM for control of Phytopathogenic Fungi and Bacteria
(Fitopatojenik Mantar ve Bakterilerin Kontrol Edilmesinde EM'nin potansiyel kullanımı)


2- Control of Vine Powdery Mildew by the use of EM preparations
(EM preparatları kullanılarak üzümde küllemenin kontrol edilmesi)


3- Bokashi (EM) as a biocontrol agent to supress the growth of phytophtora cinnamomi (2 bölüm)
(Phytophtora cinnamomi'nin yayılmasını bastırmak için biyolojik kontrol maddesi olarak Bukaşi (EM)


4- Control of Bacterial Leaf Blight of rice Using Effective Microorganisms
(Pirinçte bakteriyel yaprak çürümesinin Etkin Mikroorganizmalar kullanılarak kontrol edilmesi)
(Leaf Blight'ın tam Türkçesini bilmediğim için "Yaprak çürümesi" dedim.)

5- Effect of seed treatments with EM in control of Common Bunt (Tilletia Tritia) in Wheat.
(Buğdayda Tilletia trita adlı patojenin neden olduğu "Common Bunt" hastalığına karşı EM ile tohum tavlama işlemlerinin etkisi.)


6- Potential use of EM for controlling witches broom disease in Cocoa
(Kakao bitkisinde witches broom disease (cadı süpürgesi hastalığının) kontrol edilmesinde EM'nin potansiyel kullanımı.


7- EM-Fermented Plant Extract and EM5 for Controlling Pickleworm (Diaphania nitidalis) in Organic Cucumbers
(Organik salatalıklarda Pickleworm (Diaphania nitidalis) zararlısının kontrol edilmesinde EM - Fermante Olmuş Bitki Özü ve EM5 kullanımı)


8- Banana Researches in Costa Rica with Effective Microorganisms (Minimizing Black Sigatoka (Mycosphaerella fijiensis) and nematodes (Radopholus similis) and extending green life of bananas at post harvest by EM)
Kosta Rika'da Etkin mikroorganizmalarla Muz Çalışmaları (Kara Sigatoka hastalığının ve nematodların en alt düzeye indirilmesi ve hasat sonrası muzun yeşil ömrünün uzatılması)
(Bu makaleyi Mine Hanım'a şimdi gönderiyorum.)
Bu çalışmaları ve İnternetten bulabileceğiniz diğer çalışmaları okuduktan sonra EM'nin hangi amaçlarla kullanılabileceğinin daha da açıklığa kavuşacağını umuyorum.

Saygılarımla


Düzenleyen Dogasever : 21-04-2007 saat 11:38 Neden: kalınlaştırma
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön