View Single Post
Eski 12-05-2012, 01:20   #103
vulcano
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-03-2012
Şehir: antalya
Mesajlar: 34
Sayın royalguard, rica ederim. Ne yazık ki bu bitkide tohum üretiminde nasıl bir tozlaşma kullanılıyor bilmiyorum. Ben bu tohumları bonsai için getirttim. Ancak tozlaşma konusunda emin olmamakla birlikte size bir fikir verebilirim sanırım. Bitkilerde, bazı türlerin tozlaşması için aynı aileye ait farklı türler arasında tozlaşma işlemi söz konusu olabiliyor. Buna örnek olarak pitaya'yı (ejder meyvesi) verebiliriz.

Tozlaşma için belki böyle bir yöntemi de siz deneyebilirsiniz. Mesela callistemon ailesinden ;

Callistemon citrinus
Callistemon glaucus
Callistemon pallidus

gibi türlerin çiçeklerini birbirine sürterek tozlaşmayı deneyebilirsiniz. Bu türleri nasıl tanıyacağım derseniz alttaki linkin sonundaki resimlerden görebilirsiniz.

Hobi Bahçemiz

Bunların yanında, bahsettiğiniz kapsuller sanırım alttaki linkte görüldüğü gibi;

Callistemon seed capsules | Project Noah

Resim olarak eklediğim tohumları ektim, çıkmaya başladılar ancak bu tohumları 3. denemem de çıkarabildim. Tohumları öncelikle toprağa gömmemeniz gerekiyor, sadece yemeğe tuz serper gibi toprağa serpmeniz yeterli. Sulama da yapmamanız öneriliyor, zira sulama sırasında tohum toprağın içine girebiliyor(çok küçükler), ve güneş ışığından maruz kalabiliyor. Ancak aynı zamanda toprağı nemli tutmanız gerekiyor. Bunun için ben iki adet aynı boyda kabı iç içe geçirdim, iç içe geçirmeden önce alttaki kabın içine, diğer kaba temas etmeyecek seviyede su ile doldurdum ve ikinci yani tohumları ektiğim ikinci kabın alt kısmını 3-4 cm kadar çakıl ile doldurdum. Amaç su ile toprağın direk temasını önleyerek toprağın çökme yapmaması, kabın kenarında kalan tohumların çökme sonucu gölgede kalmaması ve çakıl taşları sayesinde kabın dibindeki deliklerde bir tıkanma olmadan buharlaşan suyun toprağa temasını sağlamak idi. Zira tohumların çimlenmesi için kaynaklarda güneş ve nemin önemi sık sık belirtiliyor. Buna rağmen hafif bir çökme oldu ve kabın kenarında kalan tohumlar, bu çökme sonucu kabın gölge etmesiyle yeterince güneş alamadılar ve çıkmadılar. Son olarak bu içiçe geçmiş kapları büyük bir naylon poşet içine koydum. Sanırım burası da önemli bir nokta, sera streç ile kapattığım tohumlarda toprakta küflenme gibi bir durum oldu. O nedenle bende hava akımının az da olsa sera streçe nisbeten daha iyi olabilmesi için geniş bir naylon kullandım. Ayrıca daha önceki denemelerimde toprağa gömdüğüm tohumlar da hiç çıkmadı. Fakat anlattığım bu yöntemle ekmiş olduğum tohumların, kabın kenarında kalanları dışında neredeyse tamamı 2 haftada bol güneş gören bir ortamda çimlendi. Önce toprakla hiçbir bağlantıları olmadan çimlendiler, sonrasında ise toprağa girmeye ve dikleşmeye başladılar. Eğer bu anlattığım yöntemin anlaşılabilirliği ile ilgili bir sıkıntı var ise çizimle ve fotoğraflarla da anlatabilirim arzu ederseniz. Bunları anlatma sebebime gelince ise, o kapsulleri parçalamadan, yani içindeki tohumları çıkarmadan ekmeniz durumunda bu şartları sağlayamayacağınızı düşünmem. Ayrıca Antalya'nın bol güneşinde bile 2 haftada anca çimlendiler, Ankara'nın güneşinde durum ne olur bilmiyorum Arzu ederseniz elimdekiler biraz büyüsün size fide olarak göndereyim, tohum isterseniz onu da gönderebilirim.

Umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir.

vulcano Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön