View Single Post
Eski 03-05-2012, 13:42   #1192
Deniz Yıldızı
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-04-2012
Şehir: ADANA
Mesajlar: 63
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mutter Mesajı Göster
Merhabalar,
4,5 ay önce düğünümde bir difenbahya hediye edildi bize.
Geldiği günden beri yaprakları kuruyor. Eşim iki günde bir suluyordu, en sonunda bu kadar suyun aslında bitkiye zarar verebileceğine onu ikna ettim. Şimdi sadece yapraklarına su püskürtüyorum. Haftada bir filan da dibine su döküyorum.

İlk zamanlar (fazla sulandığı dönemde) çok fazla yaprak kaybettik. Şimdilerde de kökü gevşemiş durumda. Eğik duruyor ve yerinden sallanıp duruyor. Toprakta sabitlenmiş değil. Bir de sadece tepedeki yapraklar kaldı. Gövdesinin alt kısımları yapraksız. O yüzden gövde gereğinden fazla uzun görünüyor. Yapraklardan bazıları boyunlarını bükmüş durumda. Ne yapmalıyım?

Bu yapraksız uzun görüntü çok çirkin. Gövdeyi parçalara mı ayırmalıyım? Bu işlemi yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Neyle kesiyorsunuz? Nasıl bir toprağa ekiyorsunuz? Sulamayı nasıl yapıyorsunuz?






Sayın mutter,

Difenbahyanızı aşırı sulamışsınız. Özellikle kış aylarında çok dikkatli ve toprağın nemini kontrol ederek sulamak gerekiyor. Sözlerinizden anladığım kadarıyla bitkinizin kökünde aşırı sulama nedeniyle çürüme oluşmuş. Kökünün sallanması bu yüzden.

Resimden gördüğüm kadarıyla altta bir sürgünü var. Bu sürgünü ayırın. Ana gövdeyi de iki parçaya keskin bir bıçak yardımı ile ayırın. Toplam 3 parça bitkiniz olacak. Ben torf ile bahçe toprağını karıştırıp ekiyorum. Eğer bahçe toprağına ulaşamazsanız şimdilik sadece torfun içinde kestiğiniz parçaları köklendirebilirsiniz. Kestiğiniz kısımların üstünü mumla kapatın. Daha sonra köklenen bitkilerinizi, mutlaka toprak torf karışımına aktarın.

Sakın fazla sulamayın.

Şimdiden başarılar.

Deniz Yıldızı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön