View Single Post
Eski 22-04-2012, 02:13   #458
vulcano
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-03-2012
Şehir: antalya
Mesajlar: 34
Su sıcaklığı ve çözünürlükle ilgili bir bilgi buldum, belki işinize yarayabilir.

Solubility of a fertilizer - The solubility of a fertilizer is defined as the maximal amount of the fertilizer, that can be completely dissolved in a given amount of distilled water at a given temperature.Here is an example of solubility data of various fertilizers (expressed in g/liter)

Çeviri : Gübrenin Çözülebilirliği :Gübrenin çözülebilirliği, verilen sıcaklıktaki saf suda, verilen değerlerde çözülebilecek maksimum gübre miktarı olarak tanımlanır.Burada çeşitli gübrelerin veri örnekleri bulunmaktadır. ( gram/litre olarak belirtilmiştir)


Benim tablodan anladığım, 5 derece 1 litre suda çözebileceğiniz maksimum potasyum nitrat değerinin 133 gr, amonyum nitrat değerinin 1183 gram olduğu. Mesela forumda bazı arkadaşlar çökme sorunu yaşıyorlar. Kudret hocamızın verdiği domates reçetesinde 5. şişe olarak 1 litre suya 100 gram K2SO4 (potasyum Sülfat) eritilmiş bir stoğa daha ihtiyaç olduğu söyleniyor. Kudret hocamız yanlış hatırlamıyorsam bu durumun suyun ph değerinden kaynaklanabileceğini belirtmiş ancak altta verdiğim tabloya göre 1 litre 5 ve 10 derece suda çözebileceğiniz maksimum potasyum sülfat miktarı sırası ile 80 ve 90 gr. Dolayısıyla bu sıcaklıklardaki suya 100 gr potasyum sülfat koyduğunuz zaman bir çökme olmaz mı? Eğer böyle bir çökme sorunu ortaya çıkarsa, sorunu yaşayan arkadaşlar belki de suyun sıcaklığını doğru ayarlayamıyor olabilirler.

Bu arada kimyacı değilim arkadaşlar. Yazdıklarımda amaç hem okuduğum bazı bilgileri sizinle paylaşmak hem de işin doğrusunu öğrenmeye çalışmak. Selamlar.

Eklenen Resimler
 
vulcano Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön