View Single Post
Eski 17-04-2012, 13:38   #20
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Dünyada sadece Kağızman'da yetişen ve "uzun elma" diye adlandırılan Kağızman elması bir yanı kırmızı, bir yanı beyaz ve ortadan enine bölündüğünde içerisinden çıkan ay yıldızıyla dikkat çekiyor. Yeterince reklamı yapılamadığı için uzun yıllar önce yetiştirilmesinden vazgeçilen elmanın, yeniden yetiştirilmesi için çalışma başlatıldı.

Bir dönem üretimi bırakılan Kağızman elması için, vatandaşlar elmanın kırmızı- beyaz rengi ve içerisindeki belirgin yıldızı nedeniyle yeniden harekete geçti. Tek sorunları sulama istasyonu ve teşvik olan Kağızmanlılar, son yıllarda çoğaltmaya başladıkları elmanın bu sorunların giderilmesiyle ihracatını bile yapabileceklerini söyledi.

Name:  00022498.jpg
Views: 11046
Size:  13.6 KB

Kağızman Belediye Başkanı Osman Nihat Yüce, Kağızman elmasının sadece ilçede yetişmesine rağmen yeteri kadar reklamının yapılmadığını, bundan doğan sorunlar nedeniyle piyasaya sürülmediği için halkın üretimi kestiğini dile getirdi. Yüce ayrıca, vatandaşların bunun bilincine varmalarıyla yeniden üretime başladıklarını vurgulayarak, "Bu elmanın en büyük özelliği sadece Kağızman'ın toprağında yetişmesidir. Ekim ayının ilk haftasında toplanmaya başlanır. Hoş bir tadı var. Ayrıca bu elmayı Iğdır'da, Malatya'da bile denediler; ama uzun elma elde edemediler. Oralarda elma yuvarlak olarak yetişti. Kağızman'ın bahçelerinde yetişen uzun elma, yurt dışına kadar gidebilecek dayanıklılığı olan, soğuk hava deposuna konulmadan dayanabilen bir elmadır" dedi.

Kağızman'da geniş bir elma bahçesine sahip olan ve özellikle de uzun elma yetiştiren Halil Bilen, elmanın çok sulu olduğunu ve lezzetinin ise hiçbir elmada bulunmayacak kadar güzel olduğunu ifade etti. Elmanın bir tarafının kızardığını bir tarafının ise beyaz kaldığını dile getiren Bilen, "Bu elma sadece Kağızman'da olur. Elmanın bir tarafı kırmızı, bir tarafı beyaz, ortasında ay yıldızı olan tek elmadır. Bu ay yıldızı görünce yemeğe bile kıyamıyoruz. Bir de sulama sorunumuz olmazsa Türkiye'ye yetebilir mahsul alabiliriz" şeklinde konuştu.

Kağızman Belediye Başkanı Osman Nihat Yüce ve elma bahçesi sahibi Halil Bilen, yıldızlı elmalara bakarak hayranlıklarını gizleyemediklerini söyledi.

Ay yıldızılı elma teşvik bekliyor

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön