View Single Post
Eski 17-04-2012, 06:57   #160
ugurcana
Yeni Üye
 
ugurcana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 3
Ben de bu işe heves ettim ve bir şeyler denedim. Evin içinde tohum çimlendirme işini yapabileceğim yerim yok, ve Sarıyer'in tepelerinde yaşadığım için, hava (özellikle geceleri) bölge normallerinin altında oluyor. Ben de viyolleri balkona taşıyabilmek için böyle bir çözüm buldum.

Raf olarak Ikea'nın ucuz ürünlerinden biri olan HYLLIS açık raf ünitesini kullandım. Galvanize çelikten yapılmış olması büyük avantaj, fiyatı da hesaplı, 30TL. Çok sağlam bir raf değil, dolayısıyla duvara sabitlemek şart. Önceki gece 3 tarafı naylonla çevrili bir şekilde balkona koymuştum, sabitlemediğim için gece rüzgardan devrilmişti, bu konuda dikkatli olmak gerekiyor.
Naylonları Karaköy'den aldım. Fazla açıp kapamadan içini görebilmek için tam saydam naylon kullandım, balkonum çok az güneş aldığı için sorun olmayacağını umut ediyorum. 10TL tuttu. Naylonları çift taraflı bant ile yapıştırdım. Önce 3 tarafını ayrı ayrı kapattım, daha sonra 3 tarafı birden tek bir parça ile tekrar kapadım. Sağlamlığına dair şüphelerim vardı fakat şimdilik her şey yolunda görünüyor. Zaman içinde çift taraflı bantlar nem yüzünden açılacaklar mı göreceğiz.
Çimlendirme için suya pek ihtiyaç olmasa da, özellikle tatile giderken acaba torf kuruyacak mı diye endişelenmemek için ufak bir damla sulama sistemi kurdum. Rafın yanına bir kova koyup içini suyla doldurdum, onun içine de akvaryumculardan bulabileceğiniz filtre pompası yerleştirdim. Bu pompaların bir su çekme deliği var, bunu aynen bıraktım, asıl su pompalama deliğini lateks eldivenle kapadım, böylece su çıkışını, eğer yanlış bilmiyorsam normalde hava almak için kullanılan akvaryum hortumu çapındaki minik çıkışa yönlendirdim. Buraya bağladığım akvaryum hortumunu seranın içinde dolaştırdım. Viyol gözlerinin olduğu yerlerde hortumda minik delikler açtım. Motoru da zamanlayıcı prize bağladım. Bu mekanik prizler dijital olanlara göre çok daha kolay kullanımlı geldi bana, günün istediğiniz zamanlarında 15 dakikalık zaman dilimlerinde çalışmasını sağlayabiliyorsunuz. Tek dezavantajı elektrik kesilince zaman ayarının durması. Yani elektrikler 2 saat kesilirse, bütün program 2 saat ileri kayıyor. Priz, motor ve hortumun toplam masrafı 50TL civarında.
İlk denemelerimde deliklerden dakikada ortalama 2-3 damla düşüyordu, zamanlayıcı en az 15 dakikalık ayarlanabildiği için toplam yaklaşık 45 damla eder ki, sanırım aslında tohum çimlendirme için biraz fazla bile denebilir.
Bugün kendi halinde bir ısıtma sistemi de eklemeyi planlıyorum. En alt rafa 1.5 litrelik bir pet şişe ve bunun içine de akvaryum su ısıtıcısı yerleştireceğim. Sıcak suyun ve su buharının bu minik seranın iç ısısını yükselteceğini umuyorum.

ugurcana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön