View Single Post
Eski 17-04-2012, 01:48   #26
MeTePe
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Douglas Fir Mesajı Göster
Acikcasi ben gida sagligi konusunda bu yazilan cizilenler pek de hurafe ya da uyduruk haber olarak bulmuyorum. Bunlar, halki aydinlatma gorevi goren gazetelerde yayimlanan yine insanlik ve halk adina bilim yaptigina inandigimiz bilim adamlarinin halka bilgi aktarimi. Gazeteye konusan bir bilim adaminin haberin sonunda "Kaynakca" yayinladigini hic gormedim. Verilerini halkin anlayabilecegi sekilde halka anlatmalari gerekir.
.
Sayın Douglas Fir,

Elbette bir gazete haberinde hiç birimiz kaynakça falan verilmesini beklemiyoruz ama en azından bir röportajda iddialarda bulunan kişinin "bilgisine güvenilir" vasıfta olmasını beklemek en doğal hakkımızdır.

Eğer verilen bilgiler kolaylıkla yanlışlanabilir, hatalı oldukları gösterilebilir, hatta sıradan bir insanı dahi şüpheye düşürebilir nitelikteyse haberin güvenilirliği kalmayacağı gibi, benzer konularda verilen "doğru" haberlere de şüpheyle yaklaşmamıza neden olur.

Ben bu konu başındaki yazıya FACİA gözüyle bakıyorum. Bir onkoloji doktoru tavukların günde nasıl 3 kez yumurtladığından, ineklerin demir eksikliği için nasıl paslı demirleri yaladığından bahsediyor. Bu tür muhabbetler ancak kahvehane sohbetlerinde rastlayabilirsiniz. Tabiri kaba olacak ama buna "GEYİK MUHABBETİ" denebilir ancak!

Verileri halka gayet güzel anlatmak da mümkündür. Buna popüler bilim adı verilir. Yurtdışında bu konuda uzmanlaşmış ve akredite edilmiş kişiler vardır. Ülkemizde ne yazık ki herkes HERŞEYİN uzmanıdır.

Halka yapılabilecek en büyük kötülük yanlış ve yanıltıcı bilgi vermektir. Bırakın yumurtayı vs. bir tarafa... insanlarımız zaten yeterince yumurta, kırmızı et, beyaz et tüketemiyorken bir de bu konuda içlerinde anlamsız korkular uyandırmanın kime ne faydası var? Eti satın alamayan adama içindeki demir eksikliğinden bahsediyorsunuz. Kaldı ki eksik olsa ne olacak?

Ülkede hayvan kalmamış ki... kurbanı bile ithal eder hale gelmişiz!

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön