View Single Post
Eski 16-04-2012, 14:03   #30
tamergulkaya
Ağaç Dostu
 
tamergulkaya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-10-2009
Şehir: ısparta
Mesajlar: 240
Kara Mürver-Elderberry

Halk tıbbında kara mürver (Sambucus nigra L.) kadar sevilen bitkilerin sayısı fazla değil. Halk arasında bu bitkiye “İsviçre çayı” da deniliyor. Fakat aynı zamanda evi koruyan Ev Tanrılarının uğradığı bir yer olarak da ünlüydü. Örneğin Slovakya’da şöyle bir gelenek vardı: genç kız nişanlısından 2 fidan kara mürver alırdı. Bunlardan birini evinin önüne, diğerini de ambarın önüne dikmeliydi. Bu yüzden mürverin sık sık köy evleri ve ambar yakınlarında büyümesi tesadüf değil.

Mürver taş devrinden beri tedavi amacıyla kullanılmıştır. Özellikle meyveleri büyük bir önem taşıyor. Bu meyvelerin suyu müshil olarak, kalan ezmesi ise öksürük ve soğuk algınlığına karşı etkili bir madde olarak kullanılıyordu. Ortaçağda mürveri kumaş ve saçları boyamak amacıyla kullanıyorlardı. Bugünkü tıp alanında müshil, kurt düşürücü, yara iyileştirici olarak tavsiye ediliyor. Bu durumda genelde yeşil filizleri ve meyvelerinden faydalanılıyor. Ayrıca baş ağrısı, vücutta su toplanması, kadın hastalıkları için de öneriliyor.
Kara mürverin meyveleri organik asitler (tartarik, asetik, sitrik, askorbik, valerik asitleri), şeker, früktoz, glikoz, sakkaroz, tabaklama maddeleri, çözünür pektin, tirozin, potasyum tuzları, ayrıca antosiyan glikozidleri ve retinol içeriyor. Bu maddeler genel kuvvetlendirici, terletici, balgam söktürücü, müshil ve idrar sökücü etkiye sahiptir. Romatizma için kullanılır. Kara mürverin olgunlaşmamış meyveleri zehirlidir, güçlü bir idrar söktürücü ve müshil maddesi olarak etki gösteriyorlar ve siyanür içeriyorlar. Olgun meyveleri ise tamamen zararsız ve yenilebilir şekildedir. Yine de sadece kurutma veya ısı işlemlerinden sonra kullanmak gerekiyor.
Kara mürverin çiçekleri glikozid sambunigrin, benzaldehid, siyanür, rutin, uçucu yağ (%32’ye kadar), organik asitler (askorbik, kafeik, malik asit, valerik, klorojen), tabaklama maddeleri, E vitamini içeriyor. Çiçekler terleme ve enfeksiyonel hastalıklar için çay şeklinde kullanılıyor. Bu kullanım halk tıbbında ve bilimsel tıpta tamamen aynıdır. Mürver çiçekleri vücudun koruyucu güçlerini oldukça etkili şekilde seferber eder. Bunun dışında cildin temiz olmaması ve kötü kokması gibi durumlarda iyi bir kan temizleyici görevini üstlenirler. Mürver çiçekleri, kökü ve yaprakları gibi, romatizma ve gut hastalığına karşı da kullanılıyor. Köküne gelince, halk arasında şöyle bir inanış vardır: bu kökler sadece yukarıdan aşağıya doğru çekildiğinde müshil olarak etki gösterir. Aksi yönde çıkarıldığı zaman kusturucu olarak etkiler. Bunu Büyük Albert’in kitabında da okuyabilirsiniz.

“Kara mürver” doğal şurup içeceği kara mürver suyu konsantresi, kara mürver çiçeklerinden elde edilen şurup, glikoz şurubu, früktoz, sitrik asit, kara mürver çiçeklerinin kuru ekstresini içeriyor ve vücudun temizlenmesi ve koruyucu güçlerinin artması, ayrıca fazla kiloların verilmesi için de öneriliyor. Mükemmel bir glikozid sambunigrin ve C vitamini kaynağıdır. Açlık hissini yatıştırır.


Özellikleri:

- Terletici
- ateş düşürücü
- iltihaba karşı
- balgam söktürücü
- idrar söktürücü
- sakinleştirici
- müshil
- bağışıklığı uyarıcı

Faydalı olabileceği alanlar:
Soğuk algınlığı hastalıkları
Bronşit ve pnömani, kuru öksürük
Yüksek ateş
Böbrek hastalıkları (pielonefrit, böbrek taşı ve b), sistit
Romatizma, poliartrit
Vücutta sıvı tutulması, kabızlık
Fazla kilolar

tamergulkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön