View Single Post
Eski 15-04-2012, 18:07   #7
nevsune
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Bakanlığın teşhir ettiği firmaların içinde Apikoğlu firmasını görünce çok şaşırmıştım. Diğerlerinin ne olduğunu bilmiyorum ama öyle merdiven altı firması falan değil, benim çocukluğumdan beri var olan tanınmış bir kuruluştur. Bu teşhirden önce sucuk almaya kalksam ilk tercihim olurdu. Bundan böyle ne yaparım, güvenir miyim bilmem.

Firma web sitesinde bir açıklama yapmış. Bakanlık teşhirine karşılık bu açıklamaya da yer vermek gerek diye düşündüm. Yorum okuyana kalmış.

Alıntı:
Talihsiz bir Durum
Ancak tedbirlerimizi arttırarak sürdüreceğiz

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı testler neticesinde Apikoğlu Acılı Kangal sucukta kanatlı eti (tavuk ve hindi) tespit edildiği 13 Nisan Cuma akşam üzeri kamuoyuna duyurulmuştur.

Öncelikle Bakanlığımızın yaptığı bu testleri ve sonuçları web sitesinde yayınlama uygulamasını desteklediğimizi belirtmek isteriz. Duyurular devam etmelidir.

Çünkü tam 100 yıldır ticari faaliyetini sürdüren Apikoğlu markası bu gücünü Türk halkının güveninden almaktadır. Ve yaşanan son olayda bu güveni zedeleyecek bir durum söz konusu değildir.

Apikoğlu üreticisi Etsan fabrikası resmi makamlarca Avrupa Birliği normlarına uygun tesis olarak yabancı heyetlere örnek gösterilmekte, çok sayıda resmi ziyaret gerçekleştirilmektedir. Firmamız saygın laboratuvarların testlerini kalibre ettiği güvenilir bir iş ortağı durumundadır.

Firmamızın Cuma gecesi teşhir edilen ilk grupta yer alması, uygulanan test yönteminden kaynaklanan talihsiz bir durumdur. Ancak firmamız bundan da gerekli dersleri çıkarmış olup yeni önlemleri hızla devreye sokacaktır.

İlgili test yöntemi ürünün içinde kanatlı oranını yüzde olarak tespit edememekte, sadece VAR ya da YOK demektedir. Ürün içinde binde bir, hatta DNA dizisi halinde kanatlı ürün olsa dahi VAR sonucu çıkabilmektedir.

Ülkemizdeki tüm et tesislerinde kırmızı ve beyaz et üretimi aynı çatı altında yapılmaktadır. İlgili kodeks gereği kırmızı et- tavuk karışık üretim yapıldıktan sonra makinelerin yıkanması ve %100 dana üretimine geçilmesi öngörülmektedir. Tesislerimizde de bu kurala titizlikle uyulmakta, tavuk-hindi karışımlı mamüllerin üretimi yapıldıktan sonra makineler temizlenip %100 dana üretimine geçilmektedir.

Biz %100 dana ürünlerine kanatlı eti koymadığımıza eminiz. Ancak üretim sırasında eser miktarda bulaşmalar olabilmektedir.

Yine de şirketimiz sektörü yıllardır rahatsız eden ve sivil toplum örgütlerinde hep tartışılan bu talihsiz duruma bir son vermek için yeni kararlar almıştır. Yaptığımız makine yatırımlarıyla tavuk ve hindi eti kullandığımız ürünlerin hattını tamamen ayıracağız. 15 Mayıs 2012 tarihinden sonra binde bir dahi karışma olmayacağını kamuoyuna taahhüt ediyoruz.

Ayrıca, ürüne tavuk eti karışması halk sağlığını tehdit eden bir risk olmamakla birlikte, ilgili dönemde üretilen tüm acılı kangal sucukları marketlerden toplayacağımızı bildiriyoruz.

Apikoğlu’na yüz yıldır duyduğunuz güvene layık olmaya devam edeceğiz.
Kaynak

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön