Konu: Lisianthus
View Single Post
Eski 14-04-2012, 20:29   #1042
bahçehobi
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahçehobi Mesajı Göster
Kamil bey ben iki yıldır bir seradan çiçeklenmiş halde 15 cm boyunda aldığım lisianthusları büyütemedim. Bahçeye diktiğim fidelerin bir kısmı uçtan kuruyor, bazılarının yaprakları beyazlıyor, bir kısmıda yaz boyunca çiçekleniyor ancak bir santim bile büyüme gözlemlemedim. Bir kaçını uçtan budadım, ancak onlarda gelişme göstermedi. Bu yıl sizin göndereceğiniz fidelere umut bağladım. Ben seradan aldığım fidelerin bodur türlere ait olduğunu düşünüyordum, ancak asidik toprak (düşük pH) uyarınızı görünce sormak istedim. pH değeri düşük toprakta ne tür sorunlar oluyor?


Saygılar,
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn bahçehobi., Düşük PH da kök gelişmesi olmuyor, dolayısıyla büyüme olmuyor. Sebebi de Düşük ph da Lisianthus için zararlı, gelişmesini önleyen diğer bazı maddeler de bitki tarafından kolayca alınıyor ve bunlar gelişmeyi engelliyor diye okumuştum bir kaynakda. Bu nedenle ph 6,5 en uygun oluyor.

Sanırım bu açıklamayı "LİSİANTHUS" başlığında yapmıştım. Orada tartışırsak diğer arkadaşlar da görür daha iyi olur. Kolay gelsin.
Haklı uyarınız nedeniyle sorumu bu başlığa taşıdım.

Ben lisianthusları kışın yoğun yağış alan bir bahçede yetiştirmeye çalışıyorum. Yanlış okumadıysam bu tür alanlarda toprak pH değeri genellikle düşük oluyormuş. Yanıtınız sonrasında bende web üzerinde konuyu araştırdım. Lisianthus için pH 6.5 değerinin altındaysa çinko zehirlenmesi ve klorosis nedeniyle lisianthus gelişimi engelleniyormuş. Bu sorun için bir çözüm öneriniz varmı. Dikiliecek alanda toprağa ne tür katkılar ekleyebilirim.

Saygılar,

Gürkan

bahçehobi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön