View Single Post
Eski 11-04-2012, 14:04   #17
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
04.01.08.08 Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 8

Leafhoppers - Yaprak Pireleri

Name:  leafhopper.jpg
Views: 23447
Size:  18.2 KB

Aktif içeriği kaolin olan son kullanıcı ürünü Surround WP Bitki Koruyucusu, armut psilidi, Tarnished Plant Bug, yaprak bükenler, yaprak pireleri, elma iç kurdu ve elma, yaban elması, armut ve ayvada erik böceği zararlarını azaltmak üzere uygun bulunup Zararlı Kontrol Ürünleri (PCP) mevzuatı bölüm 13'e göre ruhsatlandırılmıştır.

Regulatory Decision Document RDD2004-01

Surround® WP Crop Protectant Expanded For Use Against Leafhoppers On Dry Beans, Potatoes, Carrots, Strawberries, Raspberries and Leafy Vegetables (crop Group 4) in Canada

Kaolin, aşındırıcı olmayan çok ince öğütülmüş aliminyum silikat mineral, çok eski bir inorganik kimyasal kontrolün yeni versiyonu olarak bir parçacık film oluşturacak şekilde uygulandığında faydalı olabileceğini ispatladı. Glassy-Winged Sharpshooter - Homalodisca coagulata (Say), üzümlerde Pierce's hastalığına yol açan, başka bitkilerde de hastalıklara sebep olan Xylella fastidiosa Wells bakterisinin taşıyıcısıdır.

Puterka ve arkadaşlarının (2003) ilk çalışmaları üzümlerin mineral film kaplanmasının bitkileri yaprak pirelerinin bitkiler üzerinde beslenmesi ve yumurtlamasından koruduğunu gösterdi.

Tubajika ve arkadaşları (2007) kaolin uygulanmış bağlarda mineral kaplama yönteminin sağladığı fiziksel böcek vektör kontrolü etkisiyle bakteri enfeksiyonunun ve yaprak piresi sayısının daha az olduğunu tesbit etti.

Insect vectors of phytoplasmas and their control – an update


Elma beyaz yaprak pirelerini durdurmak için en iyi zaman nimflerin henüz küçük (instar 1-4) evrelerinde olduğu, yumurta çatlamalarının hemen hemen tamamlandığı taç yaprak dökümü sırasıdır.

Erginler çoğunlukla uzağa kaçar, büyük nimflerin kontrolü ise göreceli olarak zordur. Harekete geçme eşiğine ulaşıldığında, çoklu gereksinimler, insektisit direnci, biyolojik kontrol ve diğer ekonomik faktörler göz önüne alınarak uygulanacak yöntem kararı alınır.[1]

Sentetik insektisitlerin dışında bu yöntemlerden birisi de, iyi bir kontrol için birden fazla uygulamanın gerektiği kaolin kili (Surround) olarak belirtilmiş.


[1]White Apple Leafhopper (Typhlocyba pomaria)


Üzüm yaprak pirelerini kontrol etmekte organik tarımda kabul edilen metodlar:
Alt yaprakların koparılması, mineral yağlar, insektisit sabunları ve kaolin kili nimfler küçükken kısmi koruma sağlar. Sabun kullanımı sofralık üzümlerde leke bıraktığı için çiçekten önce kullanılmalıdır.

UC Pest Management Guidelines, Grape Leafhoppers

©Meyvelitepe

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön