View Single Post
Eski 06-04-2012, 14:27   #10
Harun Parlak
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mrhccr Mesajı Göster

sorunuma geleyim. ben bonsai'me 1 ay öncesine kadar gayet iyi bakıyordum her gece yarım bardak su veriyordum (başka bir şeye ihtiyaç yok sanırım) , birgün üzerine bir çanta düştü ve 1-2 dalı kırıldı onun dışında görünürde pek birşey yok gibiydi. daha sonra her geçen dün yapraklar tek tek solup düşmeye başladı. ...
Öncelikle şunu belirtmek isterim. Evet SU tüm canlıların yaşam kaynağıdır, ama tek başına hiç bir canlının da besin kaynağı kesinlikle değildir.
Siz ağcınızı sürekli su ile beslemeye kalktığınız gibi üstelik te her gece verdiğinizi söylemişsiniz. Geceleri bitkiler de pek besin ve su kullanmazlar. Beslemeyi de suyu da sabah erken saatlerde vermek lazım ki bitkiler tüm gün kullansın.
Sabah yerine Akşamları sulamak kök mantarlaşmasına sebebiyet verebilir.

Su tüm canlıların yaşam kaynağı olduğu gibi aynı zamanda fazla miktarda olunca boğulma riski herzaman olup yaşam kaynağı ölüme sebebiyet verebilir. Sizin ağcınızda olduğu gibi.
Büyük ihtimal sürekli gece ve fazlaca verdiğiniz su köklerde mantarlaşma yapıp çürümesine sebep olmuş.
Kökler çürüyüp ölünce bitkinize vermediğiniz besini verdiğiniz suyu da gövdeye taşıyamayarak bitkinin ölümüne sebep olmuş olabilir.
Olabilir diyorum bir kaç yaprakta olsa yeşil yapraklar görünüyor ama gövde buruşmuş olması ölüme gittiğini gösteriyor.
Bitkileriniz de kök sorunu olduğunu fark ettiğinizde tedavi edebilirsiniz en iyi ilacı da öncelikle suyu kesip kontrollü bir biçim de arada toprak kurumasına izin vererek az nemli tutmanız. Bu esnada bitkinin beslenmesini yapraklardan takviye ederek kök sistemi kendini yenileyinceye kadar devam edebilirsiniz.
Köklerde mantari kaynaklı hastalıklarda her marka bakır karışımlı mantar ilaçları
kullanabilirsiniz.
Bitkilerde tedavi sadece mantari kaynaklı hastalıkların tedavisi mükündür virüs kaynaklı hastalıkların tedavisi mümkün değildir. Virüs kaynaklı hastalık olan bitkiler imha edilmelidir.

Not
Bonsainizin toprağını değiştirmeniz faydalı olacaktır. Bonsainin toprağının nasıl olması gerektiği forumda bir çok başlıkta vardır.
Kolay gelsin.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön