View Single Post
Eski 05-04-2012, 10:13   #334
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarumok Mesajı Göster
Sayın Hocalarım,
cattleya çaprazlamalarında kullanılan bu kodlamalardan ne anlamalıyız?Bu kodların çiçek büyüklükleri ile bir alakası var mı acaba?örneğin blc kodlu bir cattleyanın çiçeği lc kodlununkinden daha mı büyüktür?
BLC LC kodlama değil bir kısaltmadır. Brassavola Laelia Cattleya. türlerin baş harfleri alınarak ikili üçlü çaprazların belirtilmesidir. İlk yıllarda çaprazlanırken LC veya BLC gibi eklemeler yapıldı ise de son yıllarda bu öyle karmaşık bir hal aldı ki ya sadece cattleya veya potinara olarak isimlendirilir oldu.
Hangi çaprazın ne büyüklükte çiçek açacağını kompakt mı uzun yapraklı mı olacağı kestirilemez. Bezelyedeki veya mısırdaki çaprazlamalar gibi mendelyev kanunlarını buraya uygulamıya kalkışırsanız çok uğraşırsınız. zira bezelye gibi 5-10 veya mısırdaki gibi takribi 100 tohum değil orkidenin tohum kapsülünden milyonlarca tohum çıkmakta. burda da büyük çiçeklisini ele geçirmek büyük oranda şans işi.

kaldı ki bir diğer etken de; örneğin bir LC çaprazında hangi türün poleni hangi türün stigmatasına konduğu da bir rol oynar. L poleni C stigmatası veya tersi herdaim çok değişik sonuçlar çıkartmaakta.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön