View Single Post
Eski 02-11-2011, 20:38   #295
sariefe
Ağaç Dostu
 
sariefe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 819
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SerDag Mesajı Göster
...

pekçok yılbaşı ve paskalyayı büyük saksılarda görüyorum. çiçeklenme için saksıda sıkışma, orta ya da ufak boy saksıda tutma noktası bu bitkiler için de geçerli midir? bana büyük saksılarda geldiler, bugün değiştirirken gördüm ki alttan 3-4 parmak toprağa erişmemiş bile daha. tekrar çok teşekkür ederim ilginize.
Sayın SerDag; küçük saksı dolayısıyla az toprak ve bunun yol açtığı kısıtlı şartlar bitkilerin çiçeklenmesini, tohumlanmasını ya da meyve vermesini tetikleyen bir faktördür. Bitkinin hayatı ne kadar zorlaşırsa, yaşamı ne kadar tehlikeye girerse bitkinizin, neslinin devamını sağlayacak tohum dolayısıyla çiçek verme eğilimi artar (çiçekli bitkilerde). Diğer yandan büyük saksı bitkinizin enerjisini toprak altında harcayıp kök geliştirmesine, küçük saksı bitkinizin enerjisini toprak üstünde harcayıp dal geliştirip boy atmasına sebep olur. Yalnız dikkat edin. Ben kimseye bitkinizin çiçek açması için düdük gibi bir saksıya ekin ve kökleri boğun demiyorum. Benim dediğim saksınız bitkinize tam otursun. Ne 1 numara büyük ne de 1 numara küçük olsun


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aygün Mesajı Göster
Geçen kış hatta bu zamanlardan başlayarak içeride sabah ışığı alan bitkim tomurcuklarından sadece birini açmış diğerlerini dökmüştü. Yazı balkonda öğleye kadar güneş alan bir yere aldım yerini sevdi, gelişti.

Şu an aynı yerde ve tomurcuklanmış durumda. Ama hava soğuk. Doğrusu kaygılanıyorum. İçeri alsam mı, karar veremedim. Yine dökmesinden çekiniyorum.

Görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Sevgili aygün, geçen sene ki tomurcuk dökme olayı tahminimce bitkinizin içerde olmasından değil olduğu yerde hareket ettirmenizden olmuştur. Çünkü bu sayfalarda defalarca söylendiği gibi bu bitkiler yer değişimlerine çok hassaslar ve eğer tomurcukları varsa ya gelişimini durdururlar ya da dökerler.

İstanbul' da şu sıralar hava sıcaklığı gece +10 ları görüyor. Bu bitkinize şimdilk zarar vermez. Bir iki haftada da tomurcukların çiçek açacağını düşünürsek hiç ellemeyin. Bırakın çiçeklerini açsın. Çiçeklenme bitiminde de sıcaklık 0' ın altına düşmeden içeriye alın. Yine mümkün olan en serin yere koyarsanız bitkiniz dinlenir buda sağlığı için daha iyi olur.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cizmeli Kedi Mesajı Göster
Benim nazlım da balkonda duruyor şimdilik. Ben de içeri mi alsam orada mı bıraksam karar veremiyorum.

Sayın serdag, sizden cesaret alarak ben de yarın saksı değişimi yapacağım. Şu anda başka bir bitkinin yanında ekili birkaç yaprağım var sadece, kendi evine taşınsın artık değil mi
Sayın Cizmeli Kedi, sizin nazlınız henüz bir çelik. Kök gelişimi zayıf, dayanıksız. Bence saksı değişimi konusunda o kadar cesur olmayın. Şartlarınız aynı olmadığı gibi ortada başarılmış bir durum da yok henüz. Sayın SerDag 15 gün sonra toprak değişimi bitkime iyi gelmedi derse ne olacak? Ki mevsim saksı değişimi için uygun değil. Yine de kendi evine taşımak isterseniz, bitkiyi sarsmadan kalıp olarak çıkarın ve aynı şekilde yeni saksıya koyun. Yani toprak değişimi değil saksı değişimi yapın.


Bu arada dipnot; bitkilerimiz tomurcuklanma dönemindeyse suyu azaltıyoruz. Çiçeklenme geçince iki hafta kadar su vermiyoruz. Çünkü bu bitkiler çiçeklenme döneminden sonra dinlenme dönemine giriyor. Tabi ki bu söylediklerim sert, diri, dayanıklı, formlu sağlıklı bitkiler için geçerli.

sariefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön