View Single Post
Eski 28-10-2011, 22:12   #287
sariefe
Ağaç Dostu
 
sariefe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 819
Sayın SerDag, işinize yaramasına sevindim.

Toprak bir bitki için hayati öneme sahip bir unsur değil. Öyle ki topraksız tarım diye de birşey var. Tabi toprağın da örtücü vazifesinden sonra bitki üzerinde önemli etkileri var. Belli bir zaman sonra özelliğini kaybetmesi bazı sorunlara yol açacaktır. Bu nedenle tazelenmesi ya da takviye edilmesi gerekir. Genelde bir çok bitki için 2-3 senede bir toprak değiştirilmesi önerilir. Burada kasıt tam toprak değişimidir ama ben sizin endişelerinizi anlayarak ve de hak vererek eski toprağın ve yeninin yarısını karıştırarak elde edeceğiniz karışımı kullanmanızı tavsiye ederim. Bu haliyle bitkinizi olası adaptasyon sorunundan bir nebze de olsa korumuş olursunuz. Bu uygulamayıda 2-3 yılda bir önerilen tam değişim yerine 1-2 yılda bir yaparsanız daha sağlıklı bir bakım yapmış olursunuz diye düşünüyorum.

Tomurcukların sebebini ise sizin de belirttiğiniz gibi bitkinizin 1 yıldır mevcut yerinde hayatından memnun olmasına bağlıyorum. Öyle ki uygun sıcaklık ve ışık hatta besin sağlanmış ki bitkiniz size tomurcuklarıyla gülümsemiş.

Biraz yavaş yaprak çıkarma olayına gelince tamamen mevsimle alakalı. Bu bir sorun değil. Gerekli dinlendirmeleri ve bakımı yaptığınızda ilk baharla birlikte daha da gelişecektir. Forumdaki gelişmiş bitkilerle arasındaki tek fark zaman. Sarf edilen emeğe gelince fazlasını vereceğinize şüphem yok.

sariefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön