View Single Post
Eski 28-03-2012, 19:01   #11
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Kaçış yok... >: (

Ben de bilenler paylaşsın diye bekledim ama ....

Hatırladığım kadarıyla 1999'da bir gecede işlenmiş gıdalarda içerik yüzde değerleri yazılması zorunlu olmaktan çıkarıldı. Böylelikle reklendiriciler, koruyucular, antioksidanlar, kıvam artırıcılar, incelticiler, aromalar, tat vericiler, parlatıcılar sayesinde ne yediğimizi, içtiğimizi bilemez olduk. Markalara güvenir olduk; onlarda kimi zaman bizi yarı yolda bıraktı.

Aynı dönemde şu an hatırlayamadığım güvenilir kabul edilen bir E kodunu araştırdığımda WHO'nın kabul edilebilir maksimum dozuna çok yakın tükettiğimi görünce yeme içme alışkanlığımı değiştirdim. Bugün tükettiklerime baktığımda ki çok sınırlı sayıda işlenmiş gıda kullanırım; kaçamadığımı fark ediyorum. E kodlu gıdalar istesek de kaçamayacağımız kadar yaşamımıza girdiler.

Günlük yaşantımızda fazlaca aldığımız E kodlarına ilaveten bilerek biraz daha kullanmak ne kadar doğru?

Dünya Sağlık Örgütü xanthan gum'ı gıda katkı maddesi olarak günlük maksimum 10 mg/kg, müshil olarak kullanımında günlük maksimum 15 gr'ı kabul ediyor.

Xanthan gum'ın bağırsak gazlarını artırdığı ve şişkinlik gibi bazı yan etkileri olduğu biliniyor.

İlaç sektöründe xanthan gum için aşağıdaki uyarılar var.
Xanthan gum almayın eğer :
* Hamile veya emziriyorsanız. (Yeterli bilgi olmadığından riske girmemek için)
* Apandisit varsa.
* Bağırsaklarda daralma varsa.
* Bağırsakta tıkanma varsa.
* Bir iki hafta içinde ameliyat planlanıyorsa.

E 415 (xanthan gum) bitkilerde bakteriyel leke hastalığına sebep olan Xanthomonas campestris bakterisinin mısır şurubunu fermentasyonundan elde ediliyor. (Mısır şurubu yerine başka kaynaklar kullanılmakla birlikte endüstriyel üretimde en çok kullanılan ana kaynak mısır)

Eee, mısır olunca GDO'yu konuşmamak olmaz. Google'da xanthan gum'ı üreten firmalardan kaçı GDO'lu mısır kullanıyor diye araştırmaya kalktım; işin içinden çıkmadım. (Büyük üreticilerin hepsi GDO'lu mısır kullanıyor) Aramamı GDO'suz xantham gum diye yaptığımda ise çok az sayıda küçük firmaların GDO'suz xantham gum ürettiklerini gördüm.

Bu arada aklıma iki soru takılıyor.
- Türkiye'de kullanılan E 415 katkı maddesinin yüzde kaçı GDO'suz üründen üretilmiş.
- Türkiye'de kullanılan E 415 katkı maddesinin yüzde kaçı Avrupa Birliğinin onayladığı GDO'lu üründen üretilmiş.

(Tahminimce her iki sorunun cevabı 0'a yakın. Eğer değerler hakkında bilgisi olan varsa lütfen yazsın.)


üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön