View Single Post
Eski 21-03-2012, 19:38   #24
elek
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Rotundus: Yuvarlak (veya yuvarlanmış olarak da düşünülebilir)
Folium: Yaprak
Flos: Çiçek
Flora: Çiçek tanrıçası

Bu Latince kelimeleri birleştirirsek...

Hoya rotundifolia ==> Yuvarlak yapraklı hoya veya (kenarları) yuvarlanmış hoya

Hoya rotundiflora ==> Yuvarlak çiçekli. Güzellik görecelidir tabi, ama çiçekleri de tanrıça ismi atfedilecek kadar çarpıcı (bana göre )

İsimlendirme anlamlarını yorumlarsak, dikdörtgen yapraklara yuvarlak demek zorlama olacak. Yuvarlak çiçekli (Hoya rotundiflora) daha bir uygun...

Ama zaten bizim yorumlamamıza da bırakmıyorlar işi, önce kim makalesini yazıp bilimsel bir dergide bastırırsa onun dediği oluyor Dolayısıyla H. rotundiflora kesinleştirilen ismi. 2011'de Phytotaxa'nın 27. sayısında yayımlanmış. Makalenin devamında resimler ve çizimler olsa gerek, ama görebilmek için pamuk eller cebe diyorlar Neyse, birisi çıkıp da "Hayır, bu tür filanca tarihte X olarak tanımlanmıştı" diyene kadar bu türün adı Hoya rotundiflora.

Sevgili Missmenas, sizdeki tepesi kubbe gibi olanlara yorumum yok, ama Sevgili maki01'in verdiği linkteki linkteki resimlerde de düz ve üstü kubbe biçiminde olan yapraklar karışık görünüyor.

Ha bana sorarsanız kısaca "huysuz keçi" diye adlandırıyorum kendisini Bu bitkinin dilini çözen olursa bana da haber versin olur mu

(Hoya rotundifolia ne oluyor acaba derseniz... Onu tam çözememişler. Aradım taradım, şu linkteki herbaryuma ulaştım. Kurumuş yaprak görüntüsünü birşeye benzetip yorumlayan olursa bravo Carnosa ile akrabalığı olan bir tür sanırım, çoğu yerde bu şekilde alıntılanmış. Linkteki görselde de H. carnosa alpha rotundifolia ve H. rotundifolia olarak geçiyor)

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön