View Single Post
Eski 12-03-2012, 13:45   #356
Odeh
-
 
Giriş Tarihi: 17-08-2010
Şehir: Manisa
Mesajlar: 508
Özel Ağaçlandırma konusunda Orman Genel Müd.lüğü yeni bir atak yapıyor. Bugün yayınlanan talimat aşağıdadır.

Anlaşılan, işletmelerin isteksiz ve işi yokuşa süren işleyiş şekilleri artık daha az engel teşkil edecek... Sevindirici bir gelişme...


Alıntı:
Konu: Özel Ağaçlandırmaya Konu Edilebilecek Potansiyel Alanların Tespiti

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

Bilindiği üzere özel ağaçlandırma çalışmaları mevzuat gereği; sahipli arazilerde, hazine arazilerinde ve orman alanlarından amenajman planlarında ve aktüelde verimli olmayan sahalarda yapılabilmektedir. Son yıllarda özel ağaçlandırma faaliyetlerine gerçek ve tüzel kişilerce büyük ilgi gösterilmiş olup 1986 yılında başlanan özel ağaçlandırma çalışmalarında büyük bir kısmı son 5 yılda olmak üzere 2011 yılı sonu itibariyle 116.638 hektar gerçekleşme olmuştur.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde 28 Haziran 2006 tarihinde kabul edilen Dokuzuncu Kalkınma Planında(2007-2013) toplam 150.000 hektar özel ağaçlandırma yapılması hedeflenmiş, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılına kadar da 453.000 hektar özel ağaçlandırma sahası tesis edilerek 2011 yılı sonu itibariyle ormanlık alanlar içerisinde % 0,5 olan özel ağaçlandırma çalışması yapılan alanların oranının % 2,1 seviyelerine çıkarılması hedeflenmiştir. Ancak sağlanan kredi ve teşvikler neticesinde özel ağaçlandırma çalışmaları artarak devam etmesine rağmen, henüz arzulanan seviyeye ulaşamamıştır. Özellikle orman arazilerinde özel ağaçlandırma yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin ağaçlandırma yapmak istedikleri alanları bulabilmekte zaman zaman yaşadıkları zorluklar, bu anlamda karşımıza çıkan en önemli darboğaz olarak gözükmektedir.

Bu nedenle, özel ağaçlandırma yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere yardımcı olabilmek, özel ağaçlandırma yapmak isteyen her vatandaşımıza eşit anlayışla hizmet götürmek gayesiyle, ülke genelinde özel ağaçlandırma yapılabilecek alanların tespit edilerek tüm müracaatçılara duyurulmak suretiyle özel ağaçlandırma iş ve işlemlerinin yürütülmesi büyük önem arz etmektedir.
Bu doğrultuda bölge müdürlüğünüzce proğrama alınan ve ihaleye çıkılan projeli yerler haricindeki ormanlık alanlarda özel ağaçlandırma yapılabilecek potansiyel alanların, ağaçlandırma/ ağaçlandırma ve silvikültür şube müdürlüğü, izin ve irtifak şube müdürlüğü ve etüt proje başmühendisliklerinin koordinatörlüklerinde, işletme müdürlüklerince tespit edilerek Genel Müdürlüğümüze gönderilmesine ihtiyaç duyulmuştur.

Genel Müdürlüğümüze gönderilen özel ağaçlandırma yapılabilecek potansiyel alanlar merkezde değerlendirildikten sonra nihai olarak özel ağaçlandırmaya konu edilip edilemeyeceğine karar verilecek ve ardından bölge müdürlüklerimizin ağ sayfasından duyurulacaktır.

Özel ağaçlandırma sahaları tespit edilirken;
1- Sahalar; idari, hukuki ve teknik yönden incelenmeli, makinalı (paletli traktör veya ekskavatör) çalışmaya uygun, mülkiyet problemlerinin olmadığı, en küçük parçası 0,5 hektar, en büyük parçası da 50,0 hektar olacak şekilde belirlenmelidir. Bununla birlikte saha tespitlerinde özel ağaçlandırma müracaatlarında daha ziyade meyvesinden (ceviz, badem vb.) yararlanılan türlerin tercih edildiği hususu da dikkate alınmalı, özel ağaçlandırma çalışmalarında, köy tüzel kişilikleri, belde tüzel kişilikleri, köy nüfusuna kayıtlı veya o köyde ikamet eden şahıslar ile mahalli tarımsal kalkınma kooperatifleri ve köye hizmet götürme birliklerinin de mevzuat gereği bölge müdürlüğünüzce tespiti yapılacak olan bu alanlarda özel ağaçlandırma çalışmalarında öncelik hakkına sahip oldukları göz ardı edilmemelidir.

2- Gerçek veya tüzel kişiler tarafından kullanılmakta iken orman kadastrosu neticesinde veya mahkeme kararı ile kesinleşen orman sınırları içerisinde kalan alanların, özel ağaçlandırma mevzuatı açısından özel ağaçlandırmaya konu edilebilecek uygun alanlar olması durumunda potansiyel özel ağaçlandırma sahalarına dahil edilecek, ancak bu sahaların, sosyal probleme sebebiyet vermemek gayesi ile tahsis önceliğinin, talepleri halinde bu sahaları önceden kullananların olacağı hususu dikkate alınacaktır.

3- Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezleri kapsamında bulunan alanlar, doğal tarihi ve arkeolojik sit alanları, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamındaki yerler, 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre “özel çevre koruma bölgesi” olarak ilan edilen yerler, otlatma planı ile ayrılan sahalar, kadimden beri kullanılan yaylak ve kışlaklara geçiş yolları, madencilik faaliyeti sonucu doğal yapısı bozulmuş sahalar, Bakanlıkça tescil ve ilan edilen örnek avlaklar ile tür ve ekosistem koruma alanları, amenajman planlarında; bozuk orman, orman toprağı, orman içi açıklık olarak görünmesine rağmen verimli orman niteliğini kazanmış alanlar, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 23 ve 24 ncü maddeleri gereği muhafaza ormanı olarak ayrılmış yerler, deniz kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak 2000 metrelik mesafe içinde bulunan yerler ile tabii göl kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak 500 metrelik mesafe içinde bulunan yerler, dava sonuçlanıncaya kadar, mülkiyet problemi sebebiyle davaya konu olan yerler, dört tarafı verimli orman ile çevrili ve mevcut taşıt yolu bağlantısı bulunmayan 15 hektardan küçük bozuk orman alanları ile yaban hayatının devamı için mecburi olan orman içi açıklıklar, maden arama veya işletme ruhsatı kapsamında Bakanlıkça muvafakat veya izne konu edilmiş alanlar ile yanık sahalar, mevzuatı gereği özel ağaçlandırmaya konu edilemeyeceğinden saha tespitlerinde özel ağaçlandırmaya konu edilebilecek alanların dışında tutulmalıdır.

Bu doğrultuda Bölge müdürlüğünüzce 100 hektardan az olmamak kaydıyla ormanlık alanlarda son 3 yılda yapılan ortalama yıllık özel ağaçlandırma alanının asgari 3 katı büyüklüğündeki özel ağaçlandırmaya konu olabilecek alanların, yukarıda belirlenen esaslar çerçevesinde işletme müdürlükleri itibariyle ekteki cetvel örneğine uygun olarak tespit edilerek en geç 01 Mayıs 2012 tarihine kadar yazı ile ve ayriyeten CD ortamında da Genel Müdürlüğümüze gönderilmesi hususunda;

Gereğini önemle rica ederim.

Mustafa KURTULMUŞLU
Genel Müdür

Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön