View Single Post
Eski 12-03-2012, 11:11   #802
junior
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 228
Mine hanım iyi günler. yaklaşık 20 yaşındaki ceviz ağacımızın kuruduğunu foruma yazdım ama mantıklı bir cevap alamadım. oraya yazdığım yazıyı aynen buraya da kopyalayacağım. bu arada Emine Akman hanım da aynı dertten şikayetçiymiş onun cevabını da buraya kopyalıyorum. o da size danışmamı rica etmiş mesajında. bu benim yazım;

"Benim 15 yaşında cevizlerimden biri tamamen öldü diğeri ise zar zor tekrar dirildi. gövdesinde liken gibi sararma oluyor fotolarda var, dallarında da oluyor sonra ölüyor ya da ölürken sararıyor anlamadık. köyde büyük cevizler bile bu şekilde öldü ve ölüyor. bu bir hastalık mı. ölünün de dirilenin de fotolarını yolluyorum. onu tekrar tam sağlıklı yapmak için ne yapmak lazım."

fotoğraflar;

bunlar ölenin;
http://www.agaclar.net/forum/attachm...2-img_0004.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachm...2-img_0005.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachm...2-img_0007.jpg
View image: IMG 0004
View image: IMG 0005
View image: IMG 0007


bunlar ise kötü durumda olana ait;
http://www.agaclar.net/forum/attachm...2-img_0001.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachm...2-img_0003.jpg
View image: IMG 0001
View image: IMG 0003
View image: IMG 0002

altta ise Emine hanımın cevabı var;
"Sevgili Junior, sizdeki problemin aynısını biz de yaşıyoruz. Babamın uzun yıllardır baktığı, cevizlerinde de aynı şey oldu. ceviz hastalıları ile yazılan hiç bir şeyde sizde gördğüm şeyi görmedim o yüzden başımıza gelen şeyin bir hastalık olamayacağını düşünüyorum.

Amcam da babam da bahçelerinde ceviz yetiştirdi bizim bahçenin karşı taraflarındaki komşularda ceviz yetiştiriyorlar Böyle düşünmemin bir neeni de şu: amcam ile babam 14 dönüme yakın bahçeyi beraber kullanıyorlar, kendi taraflarını da çitle değil de aradan bir ırmak kazarak ayırmışlar,aynı bahçede bu ırmak sayesinde herkes kendi tarafını biliyor vebu 14 dönümlük bahçe 3 parçalı. Yani bahçenin 3 te 1'i köyün aşağısında, 3'te 1'i evin üstünde kalan kısmı da ortabahçenin çapraz yukarısında.

Bu kadar ayrıntılı anlatmamın nedeni ise bizim ağaçlardaki kuruma önce alt kısımdaki cevizbahçesinin sadece bizim tarafında oldu, ilk sene aşılı cevizler misket kadar küçük ürün verdi, sonraki yıl tamamen kurudu.Ama ne amcamın tarafındakilere ne de yan komşunun bahçesine hiç bir şey olmadı.
Geçen sene de evin üstündeki ortadaki bahçede aynı şey oldu. İşin garip kısmı bu kez kurumanın olduğu geçen yıldan önceki yılda o bahçeden çok iyi ürün almıştık yani hiç bir astalık belirtisi olmadan.

Daha da ilginç ola geçen sene bahçemizde ağaçlar ürün vermiş,minik cevizler dallarında ama ne olmuşsa ağaç meyvesini verdikten sonra bir anda olmuş, ağaçta yaprak namına birşey kalmamış,, zavallı minik meyveler haricinde sizinkiler gibi kupkuru. Garip olan bu bahçede de hastalığın veya sayın Ligistrumm'un dediği gibi geçirimsiz tabakanın yanlızca bizim ağaçlara denk gelmesi. 1 metre ötedeki amcamın veya yan komşunun cevizlerinin başına böyle bir şey gelmemesi. Hal böyle olunca babam 3.üstteki bahçenin başına daha bir şey gelmeden satmaya karar verdi.
Kimse anlamadı bu nedir. Ben foruma resim yükleyemiyorum ama sizinle aynı dertten muzdaribim aynı soruyu Bir Bilene Soralım kısmında Mine Pakkaner'e de sorabilirmisiniz onun vereceği cevabı merak ediyorum"

junior Çevrimdışı   Başa Dön