View Single Post
Eski 07-03-2012, 20:56   #517
Nuri Murvet
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,378
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ahmet BAYHAN Mesajı Göster
Merhaba Sn. Nuri MURVET,

Köyümüzdeki bahçede yaklaşık 17 yıl önce dikilmiş ve bugüne kadar hiç budama yapılmamış, aynı zamanda hiç bakım yapılmamış vişne ve erik ağaçları var.Bu ağaçlar çok verimli olmasalar da biraz meyve veriyorlar. Ben bu yıl bu bahçeyi bir düzene sokmak, yeni meyve fidanı dikmek ve mevcut ağaçları mümkünse bakımlı ve verimli hale getirmek istiyorum ancak hiçbir bilgi ve tecrübem yok.

Resimlerini de göreceğiniz bu ağaçları budayarak / bakım yaparak kurtarabilirmiyim, yoksa bu ağaçları söküp çıkarmalımıyım? Eğer budama yapılacaksa bu ağaçlara nasıl ve ne şekilde budama yapılır?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder, değerli katkılarınızla bu bahçeyi bir kılığa sokabileceğim konusunda oldukça ümitkar olduğumu belirtmek isterim.

Saygılarımla,
Merhaba sayın Ahmet BAYHAN hoşgeldiniz.

Fotoğrafını paylaştığınız ağaçların görüntüsünden anlaşıldığı kadarı ile, ağaçlarınız çalı formuna girmiş bir yapıda, bu oluşumda meyve gözleri uç noktalardaki dal ve sürgünlerde oluşmuştur.

Ağaçlarınızın meyve ıslahı hangi türdür bilinmiyor, özelliği bilinmeyen meyve ağacınıza budama terbiyesi ve iyi bir bakımla 3 yılda anca istenilen kıvama gelebilir. Budama ve bakımla düzelttiğiniz meyve ağacınızın kaliteli meyve vermeside şansa kalmış...

Ağaçlarınız budama ve bakımdan düzeltiğinizi varsayalım, yaşları 20 olacak meyve ağacınızın verim verme zamanının doroğunda olması gerekirken ağacınız daha yeni, yeni verime yatacak ve ağacınız ihtiyarlamaya başlayacak...

Yeriniz ne büyüklükte belirtmemişsiniz ama bence uzun vadeli meyve yetiştirip yiyeceğim derseniz mevcut ağaçlarla hiç uğraşmam sökerim ...

Yeni bir meyve bahçesi kurarım, sertifikalı kaliteli fidanlarla 2-3 yıl içinde meyve hasatına başlarım...

Hatırası var bu ağaçları sökmem derseniz, fazla alt dallarını alalım, dalların tepe noktalarından alalım, ağacın iç noktasındaki değen dalları seyreltelim..

Ağaçlarınızın yakın çekim fotoğraflarını paylaşırsanız budanacak dalları daha iyi belirtebilirim..

Name:  IMG_0595.JPG
Views: 2898
Size:  57.0 KB

Name:  IMG_0600.jpg
Views: 2820
Size:  41.9 KB

Kolay gelsin...

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön