View Single Post
Eski 05-03-2012, 11:54   #23
yeşillim
Ağaç Dostu
 
yeşillim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: Kütahya, Ankara
Mesajlar: 2,488
Topraksız kültürde çimlendirme, köklendirme, yetiştirme topraklı kültüre göre daha sağlıklı sonuçlar alınabiliyor. Bu kültürle veya başka bir kültürle bilgilerim kısıtlı merakımın olması nedeniyle kendime uygun sistemi bilgi yardımı alarak, oturtmaya çalışmaktayım. Aynı zamanda da yaptıklarımı olabildiğince paylaşıp, katkım olabilirse diye belgeliyorum.

Kültürdeki materyallerimin, sistem içinde daha başarı demek yanlış anlamalara yol açabilir.

Aktarabildiğimce çalışayım; Deyim yerindeyse, kişiye özel sırf kendime özel yani kendi başıma ilaç bulmaya çalışıyorum. Sonuçta kişisel olarak hangisi bana uyarsa o materyal/materyaller üzerinde yoğunlaşacağım kısmetse.

Tek kap için çalışmalarım birkaç tane mevcuttur. Tek kapta en az iki katı kap boyu olmak üzere ki iki kat yeterli görüldü. Gözlem için şeffaf kap kolay ayrıca benim kökleri incelemeye olan merakım kişisel tercihim de bu yandadır.

Kap kenarlarından delik şart değil, fakat olması daha bir avantaj. Birden fazla deliğin(iki yeterli) sistemi kurarken değil de sistem içerisinde ne zaman gözlem yapmada zorlanıldı işte bu deliklere o zaman karar verildi. Yani sistemi takip edenin elinde delikler. Tek delik tercih edilmemesi sizin de dediğiniz gibi besin eriyiğinin köklere doğru yükselmemesi sabit tutulması içindir. Bir de tercih edilen kap yukarı doğru genişlemeli ki bitki geliştikçe yukarıdan rahat besin verilebilmeli. Yavruları sera ortamında bir haftaya yakın tutuyorum. Ortam önemli! Benim ortam kaloriferli bir ortam ve nem için teşvik edici petek üzerinde devamlı su olur.

Anladığım, aktarabildiğim bu şekildedir. Hatırlatmada da fayda görüyorum. Bu konudaki tek hocam Sayın Hydrosuccess’dir. Daha teknik bilgilerle anlatımım olası değildir.

Saygılar.

yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön