View Single Post
Eski 04-04-2007, 11:49   #4
Müjgan
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Name:  fritillaria-imperialis.jpg
Views: 19591
Size:  62.1 KB
Fotoğraf: http://grbook.com/garden-plans/fritillaria-imperialis.jpg


Ters lale Dünya'nın en değerli çiçeklerinden biridir. Dünyada bu cinse ait 100 tür vardır. Daha çok kuzey yarı kürede dağılım gösterirler.
Ters lalenin gövde boyu 30 ile 100 cm arasında değişmektedir. Soğanları hafif basıktır. Yapraklar gövdede kiremit dizilişlidir. Gövdenin üst yarısında dairesel dizilişli olup mızrak şeklindedir. Çiçekleri çan şeklinde olup 1 ile 5 adet arasında değişmektedir. Çiçek açma dönemleri iklim şartlarına göre mart ve nisan aylarıdır. Çiçek rengi kırmızı turuncu ve nadiren sarıdır.

Soğanların dikim zamanı 15 Eylül ile 30 Ekim arasında değişmektedir. Dikim zamanına kadar, serin, havadar, güneş görmeyen yerde korunmalıdır. İyi işlenmiş tarlaya veya bahçeye 20 - 25 cm lik sıra dikim yöntemiyle lale soğanları 7 - 10 cm derinliğe dikilir. Çok az olmak üzere iyi yanmış küçük baş hayvan gübresi kullanılabilir. Genelde sulanmaz. Şayet mevsim çok kurak giderse bahar ayında 15 günlük aralıklarla iki defa sulanabilir.

Çiçek açma zamanı mart-mayıs aylarıdır.

Geçmişte yaşamış Asurilerin, her sabah göbeğinden su çıkardığı için Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği sırada, Meryem ananın göz yaşlarından yere akan damlalarla yetiştiğine inanılan Ters Laleler, aynı zamanda Hıristiyan aleminin kutsal çiçeği olarak da kabul ediliyor.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön