Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakagun
Yanıtınız için teşekkür ederim. Tam ifade edememişim. Kompost oluştururken demek istemiştim.
Bu da benim kompost kutum. Eski tahtaları çakarak yaptık. Öndeki kontrplağı çıkarılabilir şekilde tasarladık. Ortasına da üzerinde delikler açılmış boru yerleşttirdik.
Çıkma ayvaları bir kenara yığdırmıştık, çürümeye başlamışlar, üzerlerinde solucanlar vardı. Solucanlarla birlikte içine atıyorum. Mutfak atıklarını (sebze, meyve parçaları), geçen seneden kurumuş otları, yaprakları, 3 sene öncesinden kurumuş çalıları (elle küçük parçalara ayırarak) dolduruyorum.
|
Kurumuş çalıları koyarsanız kompost içinde çürümeleri zaman alır ve kompostunuz gecikir.
Eğer bu şekilde yapmışsanız, kompost hızlandırıcı kullanmalısınız. Örneğin ekşimiş yoğurt suyunu üzerine dökebilisiniz.
Çalı, cırpı koymazsanız kompostunuz 3-4 ay gibi olur.
Kompost yapımında 3 kahverengi 1 yeşil oran önemli. (c/n oranı)
Kompostun koku yapmaması ve sıcak ısı koşulları gerektiriyor.
(bu konularda tecrübe sahibi Epsody usta, 2 birim kahverengi ile 1 birim yeşil oran da uygulanabilir diyor.)
Saygılar