View Single Post
Eski 24-02-2012, 22:24   #9
syılmaz
Ağaç Dostu
 
syılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-01-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 405
Arsa, arazi teknik ve hukuksal kavramlar

Bu forum başlığı altında oldukça güzel konular mevcut ama teknik ya da hukuksal konularda kafaların sık karıştığını, kulaktan dolma bilgilere inanıldığını gördüğümden, temel kavramları açıklamak istedim.

Arsa ile arazi arasında ki fark;

Arsa, belediye sınırları içersinde yer alan imarlı parsellerdir, arazi ise gerek belediye sınırları içerisinde gerek belediye sınırları dışarısında ki imarsız parsellerdir. Arsanın imar durumunu bağlı olduğu belediyeden öğrenebilirsiniz.

* Belediye sınırları içerisinde olmadığı halde imara açılan yerler vardır. Bu tip yerlerin imar durumunu bağlı olduğu il özel idaresinden öğrenebilirsiniz.

ARSA İMARI HAKKINDA TEMEL KAVRAMLAR

TASK: Taban alanı katsayısı demektir. Yapının oturma alanı için müsade edilen orandır.

Örnek, TASK'ın %30 olduğu 400 m2'lik bir parselde, oturma alanı en fazla 120 m2'lik bir yapı yapılabilir.

KASK: Kat alanı katsayısı demektir. Toplam kullanım alanını ifade eder.

Örneğin KASK'ın %60 olduğu 400 m2'lik bir parselde, tüm katların toplamı en fazla 240 m2 olabilir.

Bodrum, sığınak, kapalı otopark, binanın dışında kalan yangın merdiveni, son tabliyede ki saçaklar KASK hesabının dışında tutulur.

Bina yüksekliği, kat sayısının ne olacağı hususu da imar planında belirtilir.

ARAZİ ÜZERİNE EV YAPMAK

Arazi köy yerleşik alanı içerisinde ise muhtardan alacağınız izin belgesi ile arazinizin içerisinde SINIRSIZ oturma alanında ev yapabilirsiniz.

Araziniz köy yerleşik alanının dışında ise %5 oturma alanı ile toplam %10 ev yapabilirsiniz. İl özel idaresinden inşaat ruhsatı almanız gerekir.

Örnek 1 dönümlük arazide (1000 m2) 50 m2 oturma alanlı, 2 kat toplam 100 m2 ev yapabilirsiniz.

Veranda gibi kısımlar bu yüzdenin dışındadır.

KADASTRO YOLU OLMAYAN ARAZİLER

Kadastro yolu olmayan tarlalarda %5/10'luk yapı izni verilmez. Yatırım amaçlı dahi olsa kadastro yolu olmayan arazi satın alınmamasını tavsiye ederim. Bu tip araziler bence sadece tarım amaçlı kullanılacak ise alınabilir.

SİT ALANLARI

3. DERECE ARKEOLOJİK YA DA DOĞAL SİT ALANLARI

1. ve 2. derece arkeolojik sit alanlarında ev yapamazsınız ama 3. derece arkeolojik sit alanında kalan yerlerde, anıtlar kurulandan alınacak izinle ev yapılabilir.

Anıtlar kurulu izin vermek için arazide kazı yaptırtır, tarihi bir bulgu çıkmaz ise izin verir, tarihi bir bulgu bulunursa yapı izni verilmez.

3. derece doğal sit alanında ev yapabilmek içinde yine anıtlar kurulundan (bağlı olduğunuz kültür ve tabiat varlıklarını koruma bölge müdürlüğü) izin almalısınız.

Arazinizin sit alanı içerisinde kalıp kalmadığını ya da kaçıncı derece sit alanı olduğunu bilmiyorsanız, bulunduğunuz ilde ki anıtlar kuruluna başvurarak bilgi alabilirsiniz, imar durumu için ise il özel idaresinden bilgi alabilirsiniz.

syılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön