View Single Post
Eski 24-02-2012, 04:10   #471
x-29
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Vermikultur (Vermiculture- Vermicompost)

Merhabalar

Bir kac noktaya aciklik getirmek istiyorum. Kompost isleminde kullanilan cesitli tur solucanlar vardir. Kompost yapiminda katkida bulunan solucanlar genellikle topragin en ust kisminda yasarlar. Orman tabanindaki agac yapraklarinin alti, bahcedeki malc vb. ortamlar gibi. Ben yaklasik 6-7 yildir cesitli sekillerde kompost yapmaktayim ve litaraturu oldukca takip ediyorum. Forumda okudugum kadari ile yaygin kani kompost solucanlarinin direk olarak curuyen besinleri yedigi yonunde. Aslinda kompost islemi once bakteriler tarafindan dusuk isida baslatilir. Solucanlar bakteriler curuyen besinleri belirli bir oranda sulu camurumsu bir kivama donusturdukten sonra isleme dahil olup bu camurumsu madde ile beslenirler. Daha sonra ortamin isisi eger kompost kutlesi yeterli ise yaklasik 40-50 derece civarina yukselir ve kompost islemi tamamlanir.

Fakat sunu unutmamak gerekirki solucan gubresi kalitesi bizim ortama ekledigimiz besinlerine kalitesi ile direkt olarak baglantilidir. Buyuk capli uretimde cok cesitli besin maddeleri kullanilmaktadir.

Cesitli deneme ve yanilmalardan sonra ben solucan gubresini fide yetistirmede ve bitkinin ilk gelisim evresinde destekleyici olarak kullaniyorum.

Not: Sesli harf hatalari icin ozur dilerim, ingilizce klavye ile ancak bu kadar yazabildim.

x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön