View Single Post
Eski 17-02-2012, 14:05   #17
engindenizduray
Yeni Üye
 
engindenizduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2012
Şehir: İstanbul / Balıkesir / Muğla
Mesajlar: 9
Sayın Hakan Öncü; yukarıdaki bahsettiğim projeler maliyeti yüksek işler değil; vakit alması, iş bölümü ile yapılmak zorunda olması vb. nedenlerle yapılmayan veya belki gerekli talebi bulamadığı için şirketlerin gerekli özeni göstermediği işler...

Piyasada profesyonel dediğiniz sistemler var evet fakat bunlar, ya Avrupadan-ABD'den alınıp uygulanan ya da yukarıda belirttiğim gibi bir bilgisayar bölümü öğrencisinin bitirme tezi olarak belki bir çiftçi akrabası kullansın diye yaptığı kabiliyeti sınırlı sistemlerdir.

Otomasyon işlemi uygulayan mevcut firmaların sistemlerinin zayıf yönü ise yukarıda belirttiğim gibi farklı ürünlere hitap etmekte ya zayıf kalmakta ya da (en basiti dili Türkçe değil, dili Türkçe olsa da kullanımı kolay değil, üzerinde değişiklik yapmak fazla zahmetli vb.) eksiklikleri bulunan sistemlerdir unutmayınız ki büyük projeler küçük ihtiyaçların çözümüne de büyük faydalar sağlar; örneğin uzaya çıkmak için ülke iktisadını perişan etmek pahasına büyük projeler geliştiren Rusya ve ABD'yi ele alalım; bu 2 ülke aradan geçen 50 yılda uzay yarışında karşılaştıkları zorluklara buldukları çözümleri farklı sektörlere uygulayarak geliştirdikleri teknoloji ürünlerini ihraç ederek hem kalkındılar hem de yeni projelerinin maliyetlerini bu gelirden karşıladılar. Nükleer teknolojideki çalışmaları ele alalım, bugün tıptaki bir çok teçhizat ve uygulamanın doğum yeri de nükleer santrallerdir. Yani nükleer santral yapmak nasıl ki tıp-elektronik-kozmetik sektörlerine fayda sağladıysa; bu tür bir otomasyon sistemi belki faklı sektörlerdeki birçok çalışmaya zemin hazırlayacaktır.

Özetle şunu demek istiyorum; böyle bir proje gerçekleştiğinde internetten bilgisayarına veya "application market" denilen eklenti mağazasından örneğin Android işletim sistemli cep telefonuna bir uygulama yükleyerek balkonundaki sisteminin otomasyonunu destekleyebileceksin. Yani genel bir proje özele hizmet edebilecek kadar kullanışlı hale gelebilecektir; bizler yeter ki harekete geçip "ne gerekiyor, nasıl yapılır, kimlerle yapılır, ne kadara mâl edilir, ne kadar süre içinde geri dönüşü sağlanarak maliyetini amorti edebilir, etkinliği nasıl sürdürülebilir" vb. sorulara yanıt arayalım.. Gerisi kendiliğinden gelecektir..

engindenizduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön