View Single Post
Eski 15-02-2012, 08:42   #27
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zehraozgun Mesajı Göster
Merhaba. Dün bir arkadaşımdan hediye bir bonsai geldi üzerinde ginseng yazıyor. İnternetten biraz araştırma yaptım genel olarak biraz fikir edindim. Fakat hala ne yapacağımı pek bilemiyorum. Toprağın üzerinden itibaren boyu 25 cm. toprağın üzerinde kalan köklerinden en kalının çapı 3cm olmakla birlikte 4 tane toprağa ulaşan kökü var iki tane de toprağa henüz ulaşamamış kısa kökleri var. ayrıca bu köklerden en kalın olanında artı şeklinde bir yarık var(fotoğraflardada görünüyor) belli bir amaçla mı yapılmış yoksa yaralanmış mı bilemiyorum. Kök bitipte gövdenin başladığı yerden 1-2 cm sonra anagövdeyi kesmişler. kesilen yerin hemen yanından aynı yerden 5 dal çıkmış ve bu dallar oldukça ince ana gövdeden itibaren dallardan en uzun olanın boyu ise 20 cm civarında. bu 5 dal dışında ağaçtan başka hiç dal yok. Çok sayısal verilele anlattım ama ağacın yaşıyla ilgili bir bilgim olmadığı için boyutlarıyla ilgili bir fikir oluşturabilmek istedim. Boyutlarıyla ilgili kıyaslama yapabilmeniz için yanına kağıt havlu koydum.( Sanırım fazlaca detay verdim meslek hastalığı sanırım. 1. sınıf öğretmeniyim de)
Şimdi sorularıma geçmek istiyorum. Öncelikli olarak ağacın kökündeki artı şeklindeki yarık bir yaramıdır yaraysa nasıl iyileştirilebilir? iyileştirilemezse bir zararı olur mu?İkinci olarak Saksısını değiştirmek istiyorum bonzai saksısına geçmeli miyim yoksa biraz daha gelişimini devam ettirmesi için derin bir saksıya mı almalıyım? Her iki durumda da saksıların boyutları nasıl olmalı? Ayrıca bonzaimin dallarından sadece iki tanesini bırakmak istiyorum telleme ile birini sağa üste birini sol alta yönlendirerek sarmal bir şekil kazandırmayı düşünüyorum. bunun için budamayı ve tel sarmayı ne zaman yapmalıyım? Bonzainin toprak dışında kalan köklerini pek beğenmiyorum bu kökleri göveden ayrıldıkları yerden kesmemin bir sakıncası var mı? Bir **** iki kök bırakmayı düşünüyorum. kestiğim köklerin gövdeden ayrıldıkları yerlerdeki yaraları iyileştirmek kabuk görünümü kazanmasını sağlamk için ne yapabilirim? Ayrıca dallar üzerinde çok fazla yaprak var bu yapraklardan çoğunu koparmak ve yeni gövdeler oluşturmak istiyorum. Yaprak koparmanın bir zamanı, bir yöntemi var mı? Dalın neresinde ve ne kadar yaprak bırak malıyım? Oldukça uzun oldu farkındayım bıkmadan( ya da bıkarak) okuduğunuz için teşekkür ediyorum. ayrıca cevaplarınız ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Benimde bu cinsin melez türü var.Köklerindeki artı derken o şişkinliği kastediyorsanız o türünün özelliği.Ben sizin yerinizde olsam güzel ve daha geniş bir bonsai saksısı alırım (ebayden bulabilirsiniz)Benim görüşüm bitki daha evinize yeni gelmiş;toprağını değiştirin ve biraz rahatına bırakın büyük ihtimalle şok geçirecektir zaten.Arkadaşınızın bir marketten aldığını düşünerek 1 ay boyunca özel bir çalışma yapmamanızı tavsiye ediyorum.(bknz.marketten alınan bonsai),sonrasında dilediğiniz çalışmaları yapabilirsiniz.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön