View Single Post
Eski 13-02-2012, 06:07   #230
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Ayhan bey açıklamalarınız için teşekkürler. Baştada belirttiğiniz üzere oldukça meşakkatli bir uygulama yaşamışsınız. Genelde işlerin düzgün gittiği, problem yaşanmayan bir kuyu uygulamasına ben de pek şahit olmadım. Sondaj kamyonlarının pek çoğu trafik mevzuatına hiç uygun olmadığından, genellikle gece saatlerinde yer değiştirler. Aynı umarsızlığın üzerideki tüm makina ve ekipman içinde geçerli olduğunu rahatça söyleyebilirim. Dolayısı ile detayına girmeyeceğim pek çok makina ve ekipman arıza nedeniyle, sondajörler malesef işin kalite yönünü hafife alıyorlar.

Müşterinin de bu konudaki deneyimsizliği nedeniyle istenilen metreye inilmesi, suya erişilmesi, pvc borunun döşenip çakıllama işi bitiminden sonra, suyun müşterinin önünde bir iki saat akıtılması ile işi bitti yapı paydos uygulaması yapılıyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayhan219 Mesajı Göster
öncelikle matkap çapı 12,1" yaklaşık 31cm
plastik boru 175 lik diyorlar yaklaşık 22cm
Uygulaması çokça tercih edilen makkap çapı ve techiz borusu kullanılmış. Sanırım en yaygın olarak kullanılan 6" lik pompa için bu ebatlar tercih ediliyor.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayhan219 Mesajı Göster
pompa normal borunun olduğu derinlikte olmalı diyorlar pompa indirilirken bunu hesaplayacağız.
Yukarıdaki düşünce kanımca çok yanlış. Çünkü pompanın elektrik ücretini sondajcı ödemeyeceği için, aman su debisinde de azalma şikayeti almayayım diye pompayı olduğunca aşağı koyarlar. Gereksiz yere 10-15 metre aşağı konulan bir pompa, suyun metre küpü başına 20-30 krş fazla elektrik parası ödemeniz demektir.

Pompanın yerini; jeofizik etüdünde ki ölçüm değerleri, sondaj toprağından her metrede alınan numuneler ve en önemlisi kuyunun statik ve dinamik su seviyesi ölçümleri belirler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayhan219 Mesajı Göster
eğer kamyon terazili durmamış olsa plastik boruyu hafif oynatarak indirseniz yol alır iner aşağıya mesele kamyonun terazili durması değil sanırım ayrıca bir gün bile ben olmadan çalışmadılar hep işin başındaydım
Teraziden kastım sizin düşündüğünüz şekil değildi. Aracın (Sondaj kamyonunun) destek kollarında sondaj ilerledikçe oluşan boşlukların gerektiğince desteklenmesinin ihmal edilmesi diye açabiliriz.

Aracın iyi desteklenmemesinde dolayı yüzeyde oluşabilecek bir milimetrelik bir vibrasyon 40-50 metre aşağıda derin dalgalanma ve buna bağlı olarak sert zeminlerde saptırma yaptırabilir. Tıpki aşağıdaki resimlerde örneklendiği şekilde.

Name:  sndj8.jpg
Views: 708
Size:  5.6 KB Name:  sndj10.jpg
Views: 678
Size:  3.7 KB Name:  sndj11.jpg
Views: 672
Size:  2.1 KB

Gerçi örneklediğim bu resimler yüksek teknolojili yatay sondaj krokilerine yönelik olmakla birlikte, uygulamada az da olsa karşılaşılan rotary delmede yaşanan saptırma örnekleridir.

Ayrıca son PVC boru indirilene ve arkasından çakıllama bitinceye kadar tüm PVC boruların merkezleme yayları ile askıda tutulması gerekirdi. Malesef siz de bu durumun gerektiğince sağlanmış olduğunu düşünemiyorum.

Kuyuya indirilen techiz boruları her yönden ve yer derinlikte eşit ve dengeli bir şekilde çakıl içine alımaz ise, kuyu ömrü fazla uzun olmaz, su beslemesi zamanla körelir. Zaten benim de, sizin için enişelendiğim tek nokta bu idi. İnşallah belirtmeye çalıştığım şekilde bir olumsuzluk yaşamazsınız.

Pek çok sondajcının önemsemediği bir nokta ve uygulama da; malesef çakıl besleme borusu düzenlememeleridir. 5-6 metre boyunda, kalın etli ve 6-8 cm çaplı maliyeti 25-30 liralık bu boruyu koymayarak, zamanla çakılın oturmasından doğan boşlukları, bu borudan çakıl takviyesi sağlayan sistemden kaçmalarıdır.

Zira kullanımda olan 100 metrelik bir kuyu, ilk bir iki yıl içinde yaklaşık 10-15 el arabası kadar çakıl takviyesi ister. Belirttiğim gibi bu takviye yapılmaz ise doğan boşluklar doğa tarafından toprakla doldurulur. Kuyuya mil veya ince malzemenin dolmasına sebebiyet vereceği gibi, akiferlerden kuyuya gelen su miktarını da azaltır. diye düşünüyorum.

Yukarıkaraören'in de kuzularının pek lezzetli olduğunu duymuştuk. Kavurmaya davet edilirsek gelebiliriz.


Düzenleyen s.serdar : 13-02-2012 saat 15:57 Neden: yazım hatası nedeniyle
s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön