View Single Post
Eski 10-02-2012, 10:37   #190
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gazeteci28 Mesajı Göster
Arkadaşlar yazılanları okudum. Meyveli Tepe'nin bloğundaki çalışmalarını da inceledim. Ağaçlar nette ısı pompalarıyla sera konusuna değinmesek olmaz diye düşünerek kendimden örnek vermek istiyorum.
Daha büyük ve küçük alanlarda sözkonusu olabilir.

Topraksız tarımla ilgili çalışma yapıyorum. En büyük sorunum ısı. Şimdilik soğuklardan şikayetim var ama bahar aylarından sonra sıcaklardan şikayet etmeye başlayacağız.

Sera ile ilgili bilgiler:
Sera taban alanı 405 m2. (Kare şeklinde)
Seranın yanında kuyu var. Kuyu suyunun ısısı 13C (Derece)
Seranın içinde havuzlarda oluşturdum ve havuzda 30 ton su var. ısısı 8 derece civarında oluyor.
Havuzun ebatları 18,5m X 5m X 0,3 metre
Havuzun üstü straforlarla kaplı ve straforların arasında 1-2 cm lik boşluklar var.
Seranın içindeki havuz alanı 250 m2
Sorumum şu: Kuyu suyunun ısısından faydalanarak seranın içindeki suyun ısısını 15-20 derece arasında olmasını istiyorum.

Ne dersiniz?
Sn.Gazeteci28,

Kuyudaki suyun ısısı kafi gelseydi ve bu suyu kuyu ve havuzlar arasında çevirdiğinizde kuyudaki suyun ısısı kuyuda tekrar kazanılıyor olsaydı, ısı pompasına filan ihtiyaç duymadan basit bir pompa işe işi halledebilirdiniz.

Sanırım böyle bir durum yok. Bu durumda suyu ısıtmanız gerekiyor. Suyu ısıtabilmek için ısı pompası çok iyi bir çözüm.

Ancak, ısı pompasının verimli olarak çalışabilmesinin koşullarına bir bakalım.

Isı pompaları, kaynak tarafından 1-2 derecelik de olsa ısı farkı alırlar. Bu farkı kondansatör ve evaperatör vasıtasıyla ısıtarak kullanım tarafına aktarırlar.

Yani, kaynak tarafındaki bir kaynağın (toprak-jeotermal, su, hava, sıcak fermentasyon ortamı vb.) gerekli ısı farkını sürekli olarak ısı pompasına sağlayabilmesi gerekir.

Kuyunuzun içindeki su miktarını ve kuyunun karakterini yazmamışsınız. Söz gelimi, kuyuda da bir 30 m3 su bulunduğunu var sayalım. Bu suyu bir pompa ile çekerseniz aynı hızla ve aynı ısıyla tazelenip tazelenmeyeceği çok önemli bir ayrım. Ya da, ısı pompasının kaynak tarafı ısı değiştiricisini kuyuya yerleştirdiğinizde, ısı değiştirici borularda dolaşan sıvı, pompanın geri dönüşünde 1-2 derece soğumuş olarak gelecek. Kuyudaki su bu kaybı hemen telafi edilip ısı pompasına giden suyu sürekli olarak dönen suyun 1-2 derece üstüne çıkarabilecek mi?

Bu sağlanabilecekse olur. Sağlanamaz ise, pompa ısı farkını alamaz duruma gelir, kuyudaki su sürekli olarak soğur ve çok verimsiz çalışmaya başlar.

Su kaynakları olarak genelde göl, deniz, akarsular ya da debisi yüksek kuyular kullanılır. Su kütlesi çok yüksektir. Bu şekilde alınan ısının kaynağın doğal davranışı ile yerine gelmesi mümkün olmaktadır.

Dolayısıyı ile durumunuza bu bakış açısıyla bakmalısınız. Kuyunuz anlattığım şekilde ısı tazelenmesini sağlayacak özellikte değilse kullanmamalısınız. Bunun yerine, bahçeniz müsait ise toprak kaynaklı yapabilirsiniz. Olmadı, hava kaynaklı düşünebilirsiniz. Artık hava kaynaklı ve eskiye göre daha verimli makineler görünmeye başladı. Kaynak tarafı yatırımı olmadığı için ilk yatırımı da daha düşük. Muhtelif markalar var, COP değeri 4.0'ın üzerindeki makinaları fiyat/performans bakımından incelerseniz bir ihtimal hesabınıza uygun bir tane bulabilirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön