View Single Post
Eski 06-02-2012, 22:12   #11
basriacar
Ağaçsever
 
basriacar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 77
Sn karapotinli, çok güzel bir çalışma başlattığınız için öncelikle sizi kutluyorum. İnanıyorum ki, bazı şeylerin artık Ülkemizde üretilme zamanı gelmiştir. Yazılarınızdan algıladığım kadarı ile de oldukça başarılısınız.
Sensörler konusunda nette araştırma yaptığımda fiyatlar oldukça yüksek gelmişti. Ben de kısmetse, yazın balkondaki solar ve rüzgar enerjisinden elde ettiğim enerji ile topraksız tarım yapmayı düşünüyorum. Bu yüzden de küçük çapta, pek fonksiyonel olmayan bir otomasyon kurmak istiyorum. Şöyle ki; sensörler vasıtası ile aldığım inpulsları bir komparatorda karşılaştırarak dijital devre sürücüleri ile ph ve Ec kontrolunda kullanmak üzere iki adet röleyi süreceğim. Pic proğramlama konusunu bilmediğim için benim yapacağım devre biraz daha basit olacak. Ancak, Ec ve ph denetimi sağlayacak ve değerler dijital ekranda görülebilecek.
Fakat, burada takıldığım nokta ise zaman bazlı olarak, sensörler vasıtası ile yapılan ölçüm aralıklarıdır.
Örneğin, Ec değerimiz düştü diyelim. Besin tankımız 1 ton olsun. Devre otomatik olarak çözeltimizi dengelemek için devreye girdiğinde A ve B besin tankımızdan ne kadar zaman aralıklarla besin verilmesi gerekiyor. Neden derseniz, verilen sıvı besinin tankın içinde karışıp, gerçek Ec değerinin okunabilmesi için biraz zaman alacaktır. Ve bu zaman aralığının da ayarlanabilir olması gerekiyor.
tabi, bunlar yapmayı düşündüklerim şeyler, elektronik devresi olarak henüz tasarlamadım ama sizlerde takdir edersiniz ki, benim bu dalla ilgim sadece hoby aşamasında olup, inşallah en kısa zamanda da pic proğramlamayı öğrenmek istiyorum.
Sanıyorum, ilk işim Ec metreyi yapmak olacak. Elimdeki orijinal Ec ölçer ile de kalibrasyonunu yapacağım. Ancak, ph metre de büyük ihtimal skop ile çalışmak gerekecek. O cihaz da bende olmadığı için burada bir yerlerden destek alabileceğimi düşünüyorum.

basriacar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön