View Single Post
Eski 06-02-2012, 08:19   #1729
syıldıran
Ağaç Dostu
 
syıldıran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 208
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Pınarbaşılı Mesajı Göster
Merhabalar,

Bu sezon Manisa saruhanlı Pınarbaşı köyündeki 7 dönümlük arazime domat zeytini dikeceğim. Bu konuda ufakçapta araştımalar yaptım. Ancak konunun uzmanı olan arkadaşlardan aşağıdaki sorularım için yardım istiyorum.

1) Alacağım fidanlar 1,5 veya 2 yaşında fidan olacak. Bu fidanları kaça kaç ekeyim. Kitaplarda veya bazı resmi kaynaklarda 80*80 ölçüsünü görüyorum. Bu ölçü bana biraz fazla gibi geldi. Ben 50*50 veya 40*40 ekmeyi planlıyorum. Yorumunuz nedir?

2) Domat zeytinini kaç metre aralılkı ekmeliyim. En ideali nedir? Ben 7*7 dikmeyi planlıyorum. Yorumunuz nedir?
Merhaba Sn. Pınarbaşılı ,
Fidan dikim aralığı konusunda ben Sn. Zeytinci gibi düşünmüyorum. Domat zeytini büyük ve geniş taç yapan bir ağaçtır. Siz bunu dar bir aralıkla dikerseniz ağaç doğası gereği büyüyüp gelişemez , boğulur. Ayrıca sık dikim şartlarında halkalı leke vb. mantari hastalıklar için uygun ortam yaratılmış olur. Ağaçların arasında hava akımı oluşmasına izin vermek gerekir. Bu nedenle domat zeytini gibi türlerde dikim aralığını 6 m. den az tutmamak gerekir. Ben yaşındaki domat cinsi zeytinlerimi 6,5 m. x 7 m. aralıkla diktim. Sizin düşündüğünüz 7 m. x 7 m. uygun bir aralıktır. İzmirdeki Zeytincilik Araştırma Enstitüsünden daha geniş ve doğru bilgi alabilirsiniz. Selamlar . .

syıldıran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön