View Single Post
Eski 04-02-2012, 09:53   #15
ziringaglia
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-12-2011
Şehir: Denizli
Mesajlar: 136
bu da biraz bilgi Hızla kapanıp açılan göz zarı -ekstra gözkapağı- görüşü engellemeksizin gözleri perdeliyor. Zarın üzerindeki kaplan deseni, gözleri yırtıcılardan gizlerken çevreyi kollamaya da olanak sağlıyor.

Agalychnis callidryas bir palyaçonunkini andıran ayaklarıyla Kosta Rika’da bir yağmur ormanında geziniyor. Coğrafya ve türlere göre değişim gösteren desen ve renkleri -dikkat çeken gözleri gibi- kaçarken yırtıcıları ürkütmeye de yarayabiliyor.

Diğer kurbağa türleri ise saldırı karşısında böylesine savunmasız değil, çünkü daha düşük sıklıkta üremelerine karşın bir defada o kadar çok sayıda yumurta üretiyorlar ki saldırılar neredeyse etkisiz kalıyor.Ancak arada ince bir fark var. Agalychnis callidryas embriyoları bir güvenlik ağı geliştirmiş. Normalde yumurtadan çıkma zamanından iki gün öncesinde dahi, saldırıya uğradıklarında birkaç saniye içinde yumurtadan çıkıp altlarındaki suyun güvenli dünyasına düşebiliyor. Uzmanları en çok şaşırtansa, yumurtaları kuşatan jölemsi örtü üzerinde meydana gelen titreşimler sayesinde, bir yırtıcının saldırısı ile yağmur ya da rüzgârın neden olduğu sallantıyı ayırt edebilmeleri. Embriyolar tehdidin gerçek olup olmadığını, titreşimlerin sıklığı ve süresine göre değerlendiriyor. Hatta yumurtalar farklı saldırganlara farklı tepkiler veriyor.

KAYNAK=http://www.imanhakikatleri.net/6.htm

ziringaglia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön