View Single Post
Eski 01-02-2012, 17:07   #201
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma Mesajı Göster
Size göre, "Avcılık için muhteşem bir gerekçe." değil mi...

Ne kadar avlarsan avla tavşan nesli azalmaz, tükenmez öyle mi ? Bütün suçlular tilkiler öyle mi ?

Kendiniz diyorsunuz yılın 11 ayı gebe kalır diye. Önünüzden can havliyle 40-50 km hızla kaçan bir tavşanı dişi-erkek diye ayırt edebileceğinizi hiiç sanmıyorum. Böylelikle gebe tavşanları da av listenize alıyorsunuz. Daha doğmadan ölen tavşan yavrularının suçu nedir ?
Sn. delpni7' ye yazdığım iletiye; sizin böyle mi _ anladınız_ yanıtlamanız gerekiyordu. Halbuki bilgi vermeye yönelik değil miydi?

Sn. Tamtutulma, iletileri tam okumuyor ve sanki bana ve avcılara ön yargılısınız gibi geliyor.

İletiye bakın, tavşan için;

avlayanı çoktur ama en büyük düşmanı tilkilerdir demişim. 'Bütün suçlu tilki midir'... demişim.

Ve tilkilerin tavşanı nasıl avladığı hakkında bilgi vermişim.

Eğer bir bölgede Tilki nesli çoğalırsa, aşırı artarsa_ ki bu çok oluyor_ o bölgede tavşan nesli tükeniyor.

Tavşanla beslenen ve aşırı çoğalan tilkiler _beslenemedikleri için_ hastalıklara yakalanıp ölüyorlar ya da o bölgeyi terk ediyorlar.

(Şimdi buradan Tilkiler öldürülmeli diye bir önerme çıkabilir mi?)

Dünyanın hiç bir yerinde _ bölgesinde_ avcıların avlaması sonucu tavşan nesli bitmemiştir. ( bu konularda bilimsel araştırmalar vardır) Aksine deneme amaçlı yapılan çalışmalarda, av yasağı konmuş bir bölgede av hayvanı sayısı, avlanan bölgeye göre daha çok artmıştır.

Bir tavşan bulunduğu ortam iyi ise yılda 11 ay yavru yapar demişim. Ortam iyi değil ise, yılda bir kaç kere bir **** iki yavru yapar.

(şimdi bu bilgiyi verdim diye 11 ay av mı yapayım demişim, siz beni teminatör mü sandınız)

Sonra Tavşan avı yılda kaç ay serbest ve bu da kaç gün eder biliyor musunuz.? Bu kaç günde elinin boş dönmesi ihtimali vardır.

Tavşan avı her av köpeği ile avlanamaz. İz süren _kobay_ köpeklerle avlanır, kuşcu köpekle değil.

(Eğer benim gibi Drahthar yetiştirmişseniz ve _çobanın biri vurmamışsa _ kuşcu ile de avlayabilirsiniz ama kopay gibi olmaz.

(biraz samimi olsanız; neredeyse av anılarımı anlatacağım)

Bak gebe tavşanı daha 3 adım attığında tanırım. Erkek mi dişimi diye bilerim. Hemde dışkısından, ve hatta tırnak izinden...Bu kadar ustalığım vardır. (olmaz böyle şey derseniz anlatırım)

Tavşan avı, av ile avcı arsında yüksek düzeyde teknik ve taktik ister. İnsan tek başına burada yeterli değildir. İstisnalar hariç. Örneğin karda veya kumdaki iz avında köpeğin dedektörlüğüne gerek kalmadan avlanabilirsin.


.....



(Öyle kolay değildir hadi gideyim bi tane vurayım geleyim demek.. bak 3 ayda tam 14 defa bir tavşanı avlamak için gittim, her seferde sabahın köründe; kum da iz avında...
14. gün (her defa 6 km.) iziini takip ettikten sonra gen (otlu) bir yere yatmış. 5 m. ileride otların içinde. O soğukta paltomu çıkardım. Bir sigara yakıp, dinlendim. Bulunduğu çoğrafya yı ölçtüm biçtim, nereye varır, nasıl kaçar diye... her şeyi onun gibi görmeliydim_ siz bunu yapabilir misiniz_ onun gibi düşünmeliydim.

300 m. ileride 50 kadar _yövmiyeci _kadın ıspanak kesiyorlardı. Onlarda beni izliyordu göz ucundan. 5 adım attım otlu tarlaya, göz ucuyla gördüm, ayağımın dibinde kulaklarını yatırmış arka ayaklarını çekmiş bir yay gibi; yatıyordu. Durur durmaz fırladı. Otların içinde bir attık karavana, bir daha attım yine karavana... seyircilerin _kadınların_bazıları bağırıyordu yuuh vuramadı diye.. ben bunu da hesaplamıştım. Sanki vurmuş gibi 50 m. otlu tarlada koştum, tavşanı torbaya attım. Yani atıyormuş gibi yaptım. 14 gün gitmiş ve ilk defa tavşanı kaldırmış ve vuramamıştım. Bir daha gitmedim. Çünkü bu onun ustalığı ve zaferiydi. Aramızdaki yazılı olmayan ahlak kurallarına göre, o benden ustaydı, o galipti ve uzun yaşamayı hakediyordu. İşte ben bunları ustalarımdan öğrendim ve çevremde böyle avcılar çok.)

(Ben olsam parantez içlerini okumazdım.)

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön