Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 30-03-2007, 22:50   #210
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epicurean Mesajı Göster
Merhaba orkide ve doğaseverler,

Özellikle praecox'a ve diğer tecrübeli orkide yetiştiricilerine, bizim gibi amatörlere bıkmadan yardımcı oldukları için çok teşekkürler. Ben de forumu ve orkide başlığı altındaki pek çok yazıyı okudum ama yine de sorularım var.

Ekim’de iki ayrı sap halinde ve üzeri çiçekli pembe phal.im oldu Yaklaşık 2 ay çiçekleri kaldı. Bu arada ingilizce kaynaklarda esintiden, havalandırmadan hoşlandığını okuduğum için sonbaharda cam önünde havalandırdım. Ama kışa girerken saplardan biri kurudu, belki de biraz soğuğa maruz kalmıştır diye düşündüm. Onu en dibinden yapraklara zarar vermeden kestim. Sağlam olanı ise gözün üzerinden verev olarak temiz bir keski ile kestim. Mikrop kapmaması için tarçın ile kapattım. Şimdi öğreniyorum ki kömür tozu tavsiye ediliyor.

Neyse şu anda yapraklar sağlıklı görünüyor. Hatta yeni bir yaprak da iki üç hafta gibi bir sürede çıktı. Ama köke doğru bordolaşmaya başladı.
burayı anlıyamadım bordolaşan yaprak mı? pembe renkli çiçek açan phallerin yaprakları koyu yeşil hatta anlatığınız gibi bordomsu bir renkde olur beyaz açanların yaprakları daha açık yeşil olur burdan da çiçek rengi saptamak mümkün zaten sizinki pembe imiş sanırım... dolayısı ile yaprağının bu bordomsu yeşil renk alması normaldir
Alıntı:
Sağlam olan dalın ucunda ise hiç hareket yok. Yalniz saksı içinde kökler yeşil yeşil çoğalıyor.
bu iyiye işaret...
Alıntı:
Bir iki tane de sabstratın üst kısmında var.

Sorularıma gelecek olursak:

1.Acaba çiçek açması için sabırla bir şey yapmadan beklemeli miyim? Yoksa Orkide besinleriyle yapraklarını sulamak gibi şeyler yapmalı mıyım?
iki haftada bir sulama suyuna sıvı gübrenin normal dozunun 1/4'ünü eklemek sureti ile gübrleme tavsiyemdir. kışın yaprak gübrelemesinden kaçının yapraklara su püskürtülmesi de pek tavsiye etmem melumaliniz ev ortamında ısı ve nem dengesi derken en büyük korkumuz çökerten hastalığıdır...
Alıntı:
2.Çiçeğini şu anda gözün üstünden kesilmiş ve şu anda kuru görünen yerden mi verecek yoksa yaprakların olduğu dip kısımdan yeni bir sürgün mü verecek?
yeni çiçek veya keiki (vegetatif bir yavru phal.) o gözden verecek veya vermesi gerek ancak gözü örten yaprak kurumuşsa yeşil olan bir alt göze doğru kesmeniz gerekir tüm gözler gri/sarı-kahve gibi kurumuş renklerde ise bence o çiçek sapını en alt gözün üstünden kesip bitkiyi dinlendirin.
Alıntı:
3. toprak değişimi ile ilgili kararı nasıl almalıyım? çiçekçiden ekimde aldim ama en son ne zaman toprak değişti bilemiyorum. Şu anda çiçeksiz olduğu için uygun bir dönem sanırım ama değişim için erken olmasından endişe ediyorum.
çiçek sapı yukarda saydığım gerekçelerden dolayı keserseniz yani çiçek veya keiki beklentiniz yok ise vede saksı substratı çökmüş azalmış üzeri beyazlamış gibilerden bir görünüm sergiliyor ise değişimi şimdilerde yapabilirsiniz.
Alıntı:
4.Arada pencere dışına çıkarıp havalandırıyorum. Bunu dış kaynaklardan okuduğum bazı makaleler nedeniyle yapıyorum. Ama tecrüblerinize daha çok güveniyorum. Havalandırma yararlı veya zararlı mı?
bu bitkiler ağaç üzerinde havadar bir yerde ağacın üserinde gelişmecek şekilde bir yapıda olduklarından hafif bir esinti iyi olur ancak bunu yaparkende ısı farkı asla olmamlı bunu yazın yapmak daha sağlıklı evdeki ısı ile dışarının farkı 10oC ise bu orkidenize hiç iyi bir şey değildir.
Alıntı:
5. Günlük olarak sprayleyip nemlendirmeli miyim? (Tabi ki yaprak dibinde su biriktirmemeye dikkat ederek)
Hayır bunu da yapmayın anlatığınız saksı altındaki çakıllı su bitkinin ihtiyacı olan çevre nemini sağlamakta yeterli bir düzenektir.
Alıntı:

Sulama sıklığı : haftada bir (aslında ağırlığına bakıp hafifse suluyorum; sabahları
içme suyuyla)
bu ağırlığına bakma deneyiminiz sizi yanıltmıyorsa sulama vaktini anlamak için iyi bir metotur.
Alıntı:
Yeri: Güneye bakan pencerede tül arkası
Bulunduğu ortam: Seramik bir saksının içine yerleştirilmiş iri çakıl taşlarının
üzerinde, taşları geçmeyecek, köklere değmeyecek kadar su doldurup nemli ortam sağlanacak şekilde.

Eğer ilgilenirseniz resimlerini de gönderirim. Mümkünse sizden yorum alabilir miyim?Çiçek açtırmam için bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler geceniz vandanın mavisi kadar canlı olsun...
resimler beni ve eminim diğer forum üyelerimizi de ilgilendireceğinizde eklemenizi istersiz.
Zaten böyle yazılı bir tanımlama yerine bir resim çok daha şey anlatır.

saygılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön