View Single Post
Eski 24-01-2012, 03:07   #114
kelebek çalısı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Flores Mesajı Göster
Ben 4 yıldır bahçemde 50 kadar kuşu besliyorum. Saka, kızılgerdan, serçe, ispinoz, baştankara. Peki kedi sever arkadaşlarım, her dakika, acaba bir kedi gelip birini avlayacak mmı diye endişelenmemem için ne önerirsiniz. Hemen savunmaya geçmeden, bana bir öneri sunabilir misiniz? Günde 3 gr. yem yiyen, üstelik benden başka kimseleri olmayan, "avlanma yetenekleri" hele hiç olmayan, doğa dostu kuşlar. sadece tohumla besleniyorlar. Ama kedi çim tohumu falan yemiyor. Sadece avlanmak için kullanıyor bahçeyi.
Sn. Flores,

Siz kuşları beslemeseniz de yabanıl doğada kuşların aç kalarak ölmesi ancak çok çetin kış şartları altında, kar altında kalan tabiat ve bitki örtüsündeki besinlerden mahrum kalmaları sonucu olacaktır muhtemelen. Onun haricinde, sizin özel olarak kuşları düzenli periyotlarda besleyerek, o sırada oradan geçmekte olan bir kedininse tamamen içgüdüsel avlanma hissi ile hareket etmesi ve kuşu avlamak için hamle yapmasıdır doğal olan, sorgulanamayacak olan. Siz kuşları beslemeseniz de onlar hayatta kalmayı başaracaklardır. Beslediğiniz kuşlar yabani doğanın bir parçası, siz besleyerek koşullu refleks oluşturarak alıştırdığınız kuşları, bir kedi çıkıverir de doğal içgüdüsü ile avlamaya kalkarsa sakın üzülmeyin. Doğanın kanunu bu, büyük balık küçük balığı yutar. Hele ki kuşların doğal avcılarındansa kediler.

Benim de bahçemde su içmeye gelen, tohum toplayarak karnını doyuran güvercin, serçe ve sakasağanların zaman zaman o sırada bahçede bulunan bir kedi ile başı belaya girebiliyor. Hatta geçtiğimiz aylarda bahçede baktığımız bir kedinin ağzından kurtardık bir güvercini. Daha öncesinde bir karganın ölüsünü bulduk bir ağaç dibinde. Hatta defalarca da, kedinin dışardan avlayıp getirdiği farelerin ölüsünü ağaçların altindan aldim. Kuşu kurtardıktan sonra, yüksek sesle bağırıp, gürültü yaparak kediye yaptığını beğenmediğimizi belirttik fakat bir daha böyle bir durum olmamasını buna bağlamıyoruz elbette. Çünkü sadece şaşkın şaşkın suratınıza bakıyor kedi siz kızdığınızda. Hayvan içgüdülerine nasıl ket vurabilir ki?

Hayvanlar dünyasında hayat mücadelesi adildir. Adil olmayan ise biz insanoğlunun hayvanların yaşam ritüellerine müdahale etmemiz, onları gitgide doğadan kopararak beton binalar arasında yaşamaya mecbur etmemizdir.

Ayrım yapmadan tüm canlıları seviyorum, görürsem müdahalemi yapıyorum, ama bazen böyle geç kalınmış durumlar için de o an çok üzülsem de kediyi nasıl suçlarım diye kendime soruyorum. Kısacası bunun çözümü bence yok. Koşulsuz sevgiye muhtaç tüm hayvanları sevelim, gördüğümüzde zor durumda olanlara yardım edelim, gerisini doğa kanunlarına bırakalım.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön