View Single Post
Eski 01-01-2012, 22:21   #4
Douglas Fir
Ağaç Dostu.
 
Douglas Fir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-10-2007
Şehir: Toronto-Ankara
Mesajlar: 1,567
Bence konuşmacıya sorulması gereken daha can alıcı sorular varmış.

1. Çiftçiler ertesi seneye tohum ayırmakta serbestler mi? Ne de olsa ellerine kaliteli sertifikalı tohum veriyorsun!!...

2. Çiftçiler aralarında tohum takası yapmakta serbestler mi?

3. Çiftçiler ürettikleri tohumun bir kısmını serbestler mi?

Bence hepsinin cevabı "Hayır".

Sertifikalı tohum kulağa hoş gelse de geleneksel tohum çeşitliliği ve bu tohumların varlığı için tehlikelidir. Belli ürünleri ekmek zorunda kalırsın. Tohum açısından bağımlı hale gelirsin. Sertifikalı tohumlar başarıyı garanti etmek için mutlaka oynanmış tohumlardır. Aksi ise, ben neden sertifikalı tohumla üretim yapan Türk çiftçisinin üretiği sebze ve diğer mahsülleri tüketiğimde bir tat alamıyorum?

Çiftçi açısından bakıldığında bu tohumlardan üretim daha kolaydır. Başarı garantidir. Sacede sana denileni yap yeter. Dedenden atandan kalan tohumları boş ver. Daha çok para kazanırsın. Nadası boş ver. Her sene aynı yere ekersin. Ürün rotasyonuna da gerek yok. Ne para ederse onu ekersin biçersin. Ya da sana ne ek derlerse...

Ben sertifikalı tohum açısınıdan sadece İsrail'e bağımlı olduğumuzu düşünmüyorum. Söz konusu yiyecek olunca, mantıken hiçbir devlet tek bir ülkeye bağımlı kalmak istemez. Zaten hibritleme işiyle artık herkes uğraşıyor. Bu konuda ileri gitmiş Türk firmaları da var maalesef...

Kısacası endişe edilecek nokta Türkiye'nin tohum konusunda dışa bağımlı olup olmadığından çok, geleneksel tohumların devamı ve yaygınlaşması konusundadır.

Douglas Fir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön