View Single Post
Eski 30-12-2011, 17:49   #1528
Hasan1293
Yeni Üye
 
Hasan1293's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: Bolu
Mesajlar: 16
İkea ve Bauhaus gibi yerlerden ithal gardenya alıp eve getiren ve ev ortamında gardenya beslemeye çalışan arkadaşlara tecrübe edilmiş tavsiyeler:

Öncelikle şu maddelere dikkat edin ve yaprak sararma ve tomurcuk dökme gibi problemlere son verin:

1- İşin en büyük sırrı, Bitkiye su fısfıslamayın. Gece içine su fìsfıslanmış büyük bir poşeti bitkiye ters olarak geçirin ve poşetin uçlarını saksının altına büzüştürün ve güneş doğana kadar öyle kalsın. Güneş doğunca poşeti çıkartın. Bitkinin 5-6 saat bu sera etkisine ihtiyacı var. Çok geçmeden 2-3 gün içinde yeni yaprakların çıktığını göreceksiniz. Hatta ölmek üzere olan gardenyalarınıza bile bu yöntemi uygulayın. Allah'ın izniyle 1 hafta zarfında tekrar hayat bulduğunu göreceksiniz.
2- Bitki en az 3-4 saat perde arkasından güneş görmeli. Ve diğer saatlerdede aydınlık bir ortamda bulunmalı. Yani tül arkasından 3-4 saat güneş gördükten sonra tül açılıp güneşsiz gökyüzüne perdesiz bakabilmeli. Tül sadece cam arkası güneşin zararlarını azaltır. Galiba cam mercek etkisi yapıyor. Ondan sonra tülü açmak lazım. Yaprak sararmasının veya dökülmesinin en önemli sebebi yeterli aydınlık sağlananamamasıdır.
3- Saksının tam ortasına paslı bir çivi batırın (Demir ihtiyacı için)
4 - Gübre için Vilmorin çubuk gübrelerden 3-4 adet saksıya batırın. Ya da başka katı veya sıvı gübrelerden de (üzerinde yazan ölçülere uygun) kullanabilirsiniz.
5- Bitkiyi haftada bir defa 1 - 1.5 su bardağı kireçsiz veya hazır suyla sulayın. Sakın ev ortamında 1 haftadan daha az bir sürede sulamayın. Tomurcuk dökmesinin en önemli sebebi, gereksiz fazla sulamadır. Sulamayı mutlaka saksının üstünden yapın. Alttan, saksı tabağından sulama kesinlikle yetersizdir. Hatta daldırma yöntemini yapabilirseniz daha verimli olur.
6- Saksının alt tabağını çakıl taşlarıyla doldurup saksıyı üzerine oturtun. Ve alt tabağa biraz su koyun. Bu, bitkiye nem ortamı sağlamak içindir.
7- Bitkiyi kalorifer peteğinden veya sobadan uzak tutun.
8- Kışın veya soğuk bahar aylarında odanın penceresini açtığınızda bitkiyi direk hava cereyanına maruz bırakmayın.

Baştaki 4-5 maddeye özellikle 1. maddeye dikkat edin. Allah'ın izniyle Gardenyanız her ortamda hatta ev ortamında bile büyüyecektir. Ölmek üzere olan Gardenyalarınızı özellikle 1. maddede yazılan yöntemle kurtarabilirsiniz.


Düzenleyen Hasan1293 : 01-01-2012 saat 16:30
Hasan1293 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön