View Single Post
Eski 29-12-2011, 21:02   #603
Ozi'nin Bahçesi
Ağaç Dostu
 
Ozi'nin Bahçesi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: Istanbul / Karamürsel
Mesajlar: 202
Yeşil Zeytin,

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Evet sevgili Ozi,

yanlış yolda... Acı olacaktır. Tatlandırma yapmamışsınız. Yani yeşil zeytini 10 gün gibi her gün suyunu değiştirmemiş siniz.

(Hanım diyor ki; yeni kurdularsa ( birkaç günlük ise) tuzlu suyu döksünler, 3-4 gün her gün suyunu değiştirsinler sonra bir çay bardağı limon tuzu ile yarım çay bardağı kaya tuzu eritip koysunlar, olur diyor.)


Çizmelik ya da kırmalık zeytine limon tuzu koymazsanız çabuk yumuşar.

Salamura tuzlu su demektir. % 10 lara varan tuz oranı çok yüksek. Zaten tuzlu suda bekleyen zeytinin tuz oranı düşüyor. Tekrar tuz koyup yükseltmek gerek bu da % 10 lara varıyor. Çok tuzluluktan kaçıyorum.

Siyah trilye zeytini tuturmak kolay olmadı. Tuzunu az koyduk yumuşadı, çok koyduk kabuk çekirdeğe yapıştı, Gemlikliler gibi yaptık tutturamadık.

En son Sn. Kıdemsiz müdür ve Sn. Güme Tepe ( Hülya hanım) ın denemeleriyle triyeyi bir sisteme oturtduk.

Yukarıdaki iletide (ileti 515) anlatmıştım. Sn. Hülya hanımın daha iyi sofralık zeytin yapma çalışmaları sürüyor.

Salamura zeytini az tuz ile ve laktik asit ile Sn. Zeytinli Bahçe yapıyor. Çok da lezzetli oluyor. Geçen yıl ben de denemiştim. Yarın Zeytinli Bahçe' nin eşi Selma hanımdan izin alabilirsem yaptıkları salamuraları anlatırım.
Merhaba Halil Abi,
Yeşil Zeytinleri kurtardık, hatta bitirmek üzereyiz..Çok az bir acılık vardı ama , eş dost yeşil zetine doydu.
Çok teşekkürler, eşinize selamlar.

Ozi'nin Bahçesi Çevrimdışı   Başa Dön