View Single Post
Eski 26-12-2011, 22:25   #77
toprak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 226
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fikreteren Mesajı Göster
Yılbaşılar harika.. Ellerinize sağlık.
Teşekkür ederim. Güzel ziyaretiniz bizi (çiçekler ve beni) mutlu etti.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berçin Mesajı Göster
Sn.Toprak yılbaşı çiçekleriniz muhteşem,emeğinize sağlık.Toprak olarak sadece kum kullanıyorum demişsiniz,biraz açarmısınız?Ben anlamadım da)kalançolarla ilgili verdiğiniz bilgiler için de teşekkür ederim.Esen kalın
Başlangıçta yılbaşıları toprağa (torf, kum,toprak, gübre) karışımına ekmeyi düşünüyordum. İstanbul dışına yaptığım yolculukların birinde bir dere yatağından aldığım kumum vardı. Forumda köklendirme ve topraksız tarım konularını okuyordum. Köklendirme için toprak yerine hep kum-perlit öneriyorlar. Ben de bir deneyeyim dedim. Kaktüsler ve yılbaşılar kumu çok sevdiler.

Kum toprağa göre çok çabuk kuruyor. Allahtan Yılbaşılar oldukça dayanıklı. Ruhlarında biraz kaktüslük var. Gübresini suya karıştırarak azar azar veriyorum. Yaprak çoğaltmak için küçük saksıdaki kum olara yeterli gelmiyor. Ama çiçek açıyorlar. (bu hafta artık çiçekler son demlerini yaşıyor)

Normal toprak bazen tehlikeli de oluyor. Çok besleyici toprak aynı zamanda bakteri ve mantarları için de ideal bir ortamdır. Benim normal sasıda olan iki yılbaşı çiçeğimden birini üç sene önce annemlere bırakmıştım. Orada biraz fazla sulamışlar, kök çürümesi başlamıştı zor kurtardım.

Kumu ise yılda bir kez değiştiriyorum. Çunkü çiçeklere verebilcek minerali kalmıyor. Bunu yeşil kısımların sararmasından anlıyorum. Fazla kum da gerekmiyor.

Siz eğer deneyecekseniz belki kuma biraz nem tutma yeteneği katsın diye torf ve mangal kömürü kırıntısı katabilirsiniz. Çok eski bir dergide okumuştum. Kaktüs benzeri bitkiler için idal harç karışımları vardı. Şimdi evde değilim. Eve dönünce o yazıyı bulmaya çalışacağım.
Ben de bu sene su tutma yeteneği artsın diye kuma top şeklideki sulu jelatinlerden eklemeyi düşünüyorum.

Umarım çiçekleriniz sizi her zaman mutlu ederler, tabi ki siz de onları.
Hoşçakalın, sevgiyle kalın.

toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön