View Single Post
Eski 07-12-2011, 08:32   #23
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Sayın üzüm,

İlginize teşekkürler.

Makaleyi okumuştum, ama sizin çevirme konusunu gündeme getirmeniz nedeniyle bir kere daha okudum ve görüşlerimi yazmak istedim.

Makalede nemli ve serinleyen havanın aşağıya çökeceği söyleniyor. Bu nemli hava için yanlış, serinleyen hava için doğru. Videolarda aparatı yapan nemli havanın daha ağır olduğunu ve aşağıya çökeceğini söylüyor ki bu tümüyle yanlış. Makalede altta biriken serin havanın tahliyesinin ve bunun bir bacadan atılmasının önemli olduğunu söyleniyor.

Nitekim bir çok makalede bu tür aparatlar için “forced ventilation” yani bir küçük pervane ile soğuyan nemli havanın boşaltılması öngörülmüş.

Appalachian University makalelerinde kurutma odası sıcaklıkları ile ilgili önemli bilgiler var. Odanın alt kısımlarında sıcaklıklar yüksek, üst kısımlarında ise düşük olarak ölçülmüş. Bu gayet doğal; sıcak hava yiyeceğin nemini alırken suyu buharlaştırabilmek için enerjisinin önemli bir bölümünü harcar, dolayısıyla soğur. Bu nemli ve soğuyan havanın atılması önemli bir konu haline gelir. Bunun için hem alt hem de üst havalandırma kapaklarını açarsanız yiyecekler arasından geçen havanın akım hızını artırırsınız. Ancak bu defa güneş paneli bu çok giren havayı yeterince ısıtmakta zorlanır. İşte bu nedenlerle güneş paneli ile kurutma odası boyutlarının bir biriyle uyumlu olması gerekiyor.

Nemli havanın ortamdan atılması önemli bir konu. Videolarda gösterilen sandıklarda hem ısınmış hem de aşırı nemli havanın kurutma odasının üstünde bir blok olarak yığılıp kalacağını düşünüyorum. Bu şekliyle iyice ısınan hava nedeniyle üst rafların hızlı bir şekilde kurutulabileceğini ve alt rafların yeterince kurutulamayacağını düşünüyorum.

Her ne kadar kurutma şartlarını bilmiyorsak da son videodaki kişi eriklerin 3 günde kurutulabildiğini söylüyor. Bence bu uzun bir süre.

Buradaki tartışmanın kim haklı tartışması olmadığını biliyorum. Tartışarak daha iyi sonuçlar alma gayreti içindeyiz. Ancak şunu tekrar vurgulamam da yarar var. Aynı sıcaklıktaki nemli ve kuru havanın yoğunlukları karşılaştırıldığında; nemli havanın yoğunluğu kuru havadan daha düşüktür. Hatta araştırıp bulabilirim, sözgelimi 60 drecede % 30 nispi nemli (relative humiditi) havanın yoğunluğu kaç derecede % 70 nispi nemli havanın yoğunluğuna eşittir. Beklenmelidir ki nemli hava daha düşük sıcaklık değerlerine sahip olmalıdır. Rakamları öylesine verdim. Bu hesap bütün nem oranları ve sıcaklıklar için yapılabilir.

Eğer makaleyi benim için çevirmeyi düşünüyorsanız buna gerek olmadığını ilginize teşekkür ederek söyleyeyim.

Selamlar, iyi çalışmalar..

Not: Bu arada, sandıklarımı (iki adet) tamamladım ama mevsim itibariyle deneyemedim. Yaz gelince kendi sebzelerim üzerinde bir deneme yapacağım. Sonuçları elbette ki yayınlamayı düşünüyorum.

Tekrar selamlar..


Düzenleyen Serpent : 07-12-2011 saat 08:36 Neden: Not ilave edildi.
Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön