Konu: Kefir
View Single Post
Eski 04-12-2011, 11:23   #383
nevsune
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Eğer tüketemiyeceksem , üstünde küf olmaması için olduğu gibi buzdolabına bırakıyorum 3 hafta bile bozulmadan kalıyor, daha uzun süreleri de deneyeceğim.
Bir zamanlar bir tanıdıkdan birilerine vermek için kefir mayası almıştım. Kefirin içinden çıkartıp vermişti ama sanırım uzun zaman yenilememişler ve bir koku vardı. Mayayı çok iyi yıkadım, bir kaç kez sütün içinde mayaladım ama koku bir türlü düzelmedi. Tadına da şöyle bir bakıp beğenmediğim için mayaları atmıştım. Kefirin içinde ne kadar bekletildiklerini bilemiyorum ama galiba bir süre sonra bozulabiliyorlar.

Birkaç yıl önce evden uzakta olduğum bir yaz, mayayı 3 aylığına su içinde buzdolabında saklamıştım. Döndüğümde biraz tembelleşmişti. Bir kaç gün küçük miktarlarda süt içinde mayalayıp uyanmasını sağlamıştım. Uyanıp, normal kıvamına dönene dek o kefirimsi sütü içmemiş, dökmüştüm. Hala o mayayı kulanıyorum.

Bir süredir (sanırım 2 ay gibi) yine kefir yapmaya ara vermiştim. Bu arada sütün içinde yine buzdolabında durdu. Sütü değiştirmeyi de unutmuşum. İki gün önce 200 ml. sütle mayalayıp 2 gün beklettim. Bunu da dökmeyi düşünüyordum ama 2 gün sonunda kokusundan dökmeye gerek kalmadığını gördüm. Kıvam biraz sulu kalmıştı ama tadı yerindeydi.

Sonuç: Süt (arada yenilense daha iyi olur herhalde) ve suda buzdolabında 2-3 ay kalabiliyorlar.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön