View Single Post
Eski 28-11-2011, 19:10   #19
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Sayın Serpent,

Güneş enerjili kurutma sandığınızla ilgili bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim.

Hem kontrol etmek hem de kullanılmadığı zaman böcek girişini engellemek için alt havalandırma yerleri için de kapak yaptırdığınızı umarım. (Fotoğraflarda belli olmuyor. )

Tepsilerin tabanları için ince gözlü hasır kullandığınızdan bahsetmişsiniz; aralığını vermemişsiniz. Kurutma yönteminden dolayı olabildiğince geniş aralıklı hasır tel kullanmak gerekiyor.

Güzel ve başarılı sonuçlar alacağınızı tahmin ediyorum. Umarım kurutma sonuçlarını da bizimle paylaşırsınız.

Biraz ek bilgi ekleyeyim:

Appalachian kurutma kasaları altdan hava girişli kurutma sisteminin güzel ve başarılı bir örneği. Diğer bir sistemde üsten hava girişli olanlar. (İlgilenenlerin bu makaleyi okumasını tavsiye ederim. Bu videoda son iki örnekde üsten hava girişli kurutma sistemi anlatılıyor.)

Birde düzeltme yapayım :

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Serpent Mesajı Göster
...
Kurutma teknikleri içinde en çok vitamin kaybına ise sanılanın aksine doğrudan güneşte kurutmanın sebep olduğu pek çok kaynakta belirtiliyor. Vitamin kayıplarını önlemek için sıcak ortamda, ama doğrudan güneş almayan bir şekilde kurutma tavsiye ediliyor. Doğrudan güneşte kurutma, özellikle C vitamini kaybına sebep oluyor.
...
C vitamini kaybı bildiğim kadarıyla güneşte kurutmayla alakalı değil; kurutma süresi ile ilişkilidir. Bir bölgede güneşte 6 saatde kuruyan bir sebze bir başka bölgede kurutma kabininde 6 saatde kuruyorsa ikisininde de C vitamin kaybı aynı olur.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön