View Single Post
Eski 19-11-2011, 21:40   #17
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Arkadaşlar,

Ben güneş enerjili meyve ve sebze kurutma sandığımı yaparken aşağıdaki iki makaleden yararlandım. Bunlar İngilizce. İlgilenen arkadaşlar bakabilirler. Ben makalede verilen ölçüleri yaklaşık dörtte bir oranında küçülttüm. Bununla beraber, makalede verilen ölçülendirme kriterlerine de sadık kaldım. Küçük yaptım; çünkü Ankara’da imal edip bahçeme taşıma derdi çıkacaktı.

Bu makalelerden ilki 1997 tarihli, ikincisi bu tasarımın performansının artırılmasıyla ilgili ve 1999 tarihli. Aslında bu tasarım Appalachian Mountain State University’nin tasarımını modifiye eden Richard Komp isimli birinin tasarımını esas alıyor.

Birinci makaleyi okursanız fotoğraflarda gösterilen sandığın güneş panelinin yatayla yaptığı açı 36 derece, buna mukabil verilen ölçülerde bu açı 26 derece. Yazar bunu da belirtiyor. Anladığım kadarıyla önce ilk ölçüye göre yapmış ama sonra bulunduğu yer için optimum açının 26 derece olduğuna hükmetmiş.

Ben makalede verilen bilgilere göre bu açının ankara için 30 derece olacağını anlıyorum. Bu açının ülkemizin en güneyi için 26 derece ve en kuzeyi için 33 derece civarında olması gerekiyor. Daha doğrusu bulunduğunuz Kuzey enleminin 10 derece eksiği yapmanız isteniyor.

İki makaleye de aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz. Makaleler arka arkaya verilmiş durumda. Ben bunları satır satır okuyup anladıktan sonra imalatımı yaptım.

Yapmak isteyenlere kolay gelsin diyorum.

http://www.rivendellvillage.org/Solar_Food_Dryer.pdf


Selamlar, iyi çalışmalar..


Düzenleyen Serpent : 22-11-2011 saat 09:42 Neden: Gereksiz link kaldırıldı
Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön