View Single Post
Eski 15-11-2011, 17:35   #1
mustafaerdogar
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
Kurumuş Bonsai Arayışı

Herkese Merhabalar,

Öncelikle konuyu nereye açacağımı kestiremedim. Yöneticiler tarafından en uygun ve en çok yardımcı olunabilecek bir bölüme taşınırsa çok minnettar olurum.

İsmim Mustafa Erdoğar. Bonsai'den uzun zamandır haberdar olan, hayranlıkla izleyen, fakat ikinci bir hobi-uğraşı'ya zaman ve imkan bulamamış biriyim

Uygun görürseniz başlıktaki isteğimin daha net anlaşılması için birincil olarak uğraştığım hobiyi biraz açıklamak istiyorum. Bu hobi yurt dışında "Aquascaping" olarak adlandırılan bir sanat dalı. Türkçe'ye doğrudan çevrimi söz konusu olmamakla birlikte ben daha çok "Sucul Ortam Tasarımı" olarak adlandırıyorum. Özellikle sucul bitkilerle çeşitli doğa tasarımları yapıyorsunuz. Ülkemizde malesef neredeyse hiç bilinmeyen bir dal. Yurt dışında ise oldukça yaygın ve ciddi katılımları, ödülleri bulunan uluslararası yarışmaları yapılan bir dal.

Benim aquascaping ile tanışmamın temeli akvaryum hobisine dayanıyor. Akvaryum hobisi kapsamında yaptığım araştırmalar sonrasında tanıştığım bu sanat, beni kendisine hayran bırakması üzerine akvaryum ve balık besleme merakımı bu alana yöneltti. Aynı şekilde yıllar önce akvaryum hobisi kapsamında tanıştığım ve çok iyi arkadaş olduğum birkaç hobicininde benim gibi bu sanata yönelmeleri ile birlikte tamamen amatörce bir grup kurmaya ve tasarımlarımızı birlikte yapmaya karar verdik. Ardından uluslararası yarışmalar geldi ve ülkemizden ilk kez önemli ödüller, dereceler almanın mutluluğunu yaşadık. Kendimize küçük birde tanıtım sitesi kurduk. Tasarımlarımızı ve ödüllerimizi görebilirsiniz.

www.adist.org

Umarım site adresi vermemin sakıncası yoktur. Hiç bir ticari faaliyetimiz yok. Kendi imkanlarımızla yapmaya çalıştığımız çalışmaları tanıtmak ve ülkemizde bu sanatı yaymak uğraşı içindeyiz.

Farkındayım fazla uzattım Asıl konuya gelirsek; aquascaping kapsamında yaptığımız tasarımlarda zaman zaman ağaç figürleri kullanmak durumunda kalıyoruz. Bu ağaçlar Bonsai kadar olmasada oldukça emek harcanarak (budamaları, bakımı vs.) ve belli bir zaman içinde yapılıyorlar. Daha önce yaptığımız bir ağaç çalışmasının fotoğraflarını aşağıda paylaşıyorum:







Bu ağaçlar gerçek, kurumuş dal parçaları üzerine "moss" olarak adlandırılan bazı özel sucul yosun türlerinin bağlanması ve zamanla geliştirilip uygun şekilde budanması ile oluşturuluyorlar. Bu çalışmamızda latince ismi "Fissidens fontanus" olan moss türünü kullanmıştık. Üzerinde yetiştirildiği dalın çıplak hali ise aşağıda:



Bu dalı bir doğa yürüyüşü sırasında ölmüş bir çalıdan çıkardım. Ancak normalde bu tip ağaca benzer dalları doğada bile bulmak oldukça zor. Dolayısıyla aklımıza ölmüş Bonsai'leri kullanmak geldi. Bizim için biçilmiş kaftan olarak tabir edebileceğim oluşumlar

Her yıl birkez düzenlenen uluslararası yarışmalar için tasarım hazırlıklarına başladığımız şu günlerde bir tasarımımız için yine böyle bir ağaç iskeletine ihtiyacımız var. Yaptığımız hesaplamalar neticesinde aradığımız örnek boyutları 20 cm genişlik (dalların uç noktalarının yayıldığı yatay uzunluk; bonsaiyi çevirdiğinizde herhangi bir açıdan bu uzunluğu karşılaması yeterli) ve 11 cm yüksekliğinde (gövde-kök birleşiminden en üst dalların uç noktasına kadar olan uzunluk) olması gerekiyor. Her iki boyuttanda birkaç cm oynama olabilir.

Bunun dışında çok büyük olmadıkça çok farklı boyutlarda kurumuş bonsai'lerde zaman içinde bizim için çok faydalı olacak.

Sonuç olarak, özellikle yukarıda bahsettiğim boyutlarda olmak üzere elinde kurumuş bonsai'leri olanlar bunları bize ulaştırırlarsa gerçekten çok minnettar oluruz. Ücret karşılığıda olabilir ancak yukarıda da belirtiğim gibi bu işi kendi imkanlarıyla yapan hobiciler olarak makul bir ücret olması tercihimizdir.

Bu uzun mesajı sabırla okuyan ve yardımcı olan herkese şimdiden çok teşekkür ederim.

mustafaerdogar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön