View Single Post
Eski 23-03-2007, 13:13   #59
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Bonsaiye gonul vermis dostlarim hepinize selamlar.
Bu gun 34dercelik bir sicakliktan sonra gunlerdir beklenen yagmur da geldi disarda yagmur yagiyor, yagmura hasret topragin kokusu kapilar acik oldugundan iceriye kadar geliyor. Yagan yagmur benim yapacagim sulama isini yaptigi icin[hortumla sulama yasak oldugundan, bir kovaya su doldurup, her saksiyi kovaya daldirip sulamak zaman aliyor.] bunu firsat bilip her ayin 3. sali gunu yaptigimiz toplantilardan mart ayi toplantisini sizlerle paylasayim dedim.

Yalniz unutmadan Tourkananin, gecen ayki toplantida ardiclar icin sordugu ardic isimlerini yazayim.
Ilk resimdeki, Junuper squamata
ikinci ve ucuncu resimlerdeki, Junuper shimpuku

Bu ayki toplanti ozellikle yani uyeler icin heycanliydi. cunku ilk defa bir atolye calismasina katiliyorlardi. getirdikleri agaclari icin, deneyimli uye arkadaslardan oneriler ve yardimlar alip agaclari uzerinde heyecan ve keyifle biraz da kaygili calistilar. Cunku kafalarinda bir cok soru isareti vardi. Agacim yasaycakmi? bir agac bu kadar budanirmi? kokleri budamak agacima zarar verirmi? ne zaman gubre[besin] vermeliyim? agacim bu soku atlatana kadar onu nasil bir ortamda tutmaliyim? ne kadar zamanda su vermeliyim? Telenen agacimi teller kesmiyecekmi? gibi daha bir cok soru, yukarida sorulan sorular, bu forumlarda yanitlanan sorular yine de hatirlamaniz icin isterseniz yanitlari birlikte bir daha gozden gecirelim.

Bonsaide dogru zamanda yapilan bir islem agacin yasamini olumsuz etkilemez[Burada belirteyim Bonsaisan in ekledigi takvimde Turkiyede agaclariniza neyi ne zaman yapacaginiz guzelce belirtilmistir.]

Budaycaginiz agaclarin ne oldugunu, hangi cins agac oldugunu, budamaya nasil bir tepki verecegini, onceden biliyorsaniz[ornegin igne yaprakli agaclarda budamayi, diger agaclardaki budama gibi derin bir budama yaparsaniz, igne yaprakli agacinizin pek yasama sansi kalmaz.]

Kok budamasi yapilan, topragi ve saksisi degistirilen agaclara en az bir ay gubre verilmez.

Budama yapilan agaclar, en az 3-4 hafta golge bir yerde ve topraktaki nemliligi surekli kontrol edilmelidir topraginin kurumasina izin verilmemelidir.

Tellenen agacin uzerinde telleri bir yildan fazla birakmayin, bu sure icerisinde de telleri kontrol ediniz. Agac kabugu teli icerisine almiya baslamissa hemen teli ordan cikarmalisiniz, gerek duyulursa tekrar sarabilirsiniz.

Atolye calismasindaki en ilginc agac bir Australia yerli agaci olan Banksia agaciydi, uzerinde ki tum dallar budandi cok az birkac dali ve gosterisli govdesi kaldi. Resimlerdeki tel sarimlarina da dikkat ediniz.

Bonsaisanla Ayni sehirde yasiyanlar iletisim kurabilirse, belki bir atolye calismasi yapabilirsiniz diye dusunuyorum.

Nisan ayinin ucuncu sali amsamina kadar hosca kaliniz.

W.G. sali ksamlari 001.jpg
Atolye calismasi yapanlar

W.G. sali ksamlari 003.jpg
W.G. sali ksamlari 008.jpg
Ardiclar uzerinde yapilan calismalar

W.G. sali ksamlari 004.jpg
W.G. sali ksamlari 007.jpg
Banksia uzerinde yapilan calismalar

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön